Wat is assertief zijn nu precies en wat betekent assertiviteit voor jou? In dit blog lees je meer over assertief zijn en assertiever worden.

Wat is assertief?

Assertief zijn betekent niet dat je altijd je zin krijgt bij alles wat je zegt of wilt. Het betekent ook niet om op een agressieve en manipulerende manier te communiceren. Integendeel; dit is een vorm van agressief gedrag wat in de praktijk juist niet wordt gewaardeerd. Wat is assertief dan wel? “Assertief zijn betekent dat je op een zelfverzekerde en directe manier aan anderen laat weten wat je wel en niet wilt”. Daarbij omvat assertiviteit inzicht in de grenzen van een rechtvaardige behandeling en het bewustzijn van eigen grenzen.

De verschillen tussen assertief gedrag, passief en agressief

Wat zijn nu precies de verschillen tussen assertief gedrag, passief gedrag of juist agressief gedrag?

Assertief:
Zeker van je zelf en direct in de communicatie met anderen.

Passief:
Je eigen behoeften en wensen opschuiven ten gunste van de behoeften en wensen van anderen.

Agressief:
Arrogant, gewelddadig en vastbesloten om je eigen zin door te drijven.

Passief agressief:
Indirecte en manipulatieve stijl van gedrag en communicatie naar anderen.

Soms merk je samenhang in bepaald gedrag van iemand. Dit varieert van agressief tot (schijnbaar) passief gedrag. Mensen zenden soms ‘dubbele boodschappen’ uit. Daarmee bedoelen ze vaak wat anders dan dat ze zeggen. We kunnen dit scharen onder een passief agressieve manier van communiceren. Hierdoor weet je eigenlijk nooit waar je aan toe bent en wat er nu wel en niet klopt aan het verhaal. Je kan dan aanvoelen: “er klopt iets niet”, maar je kan je vinger er niet opleggen.

Assertief zijn: wat houdt dit nu precies in?

Wat is assertief? Assertief zijn is een oprechte en toepasselijke uitdrukking van je ideeën, gevoelens en behoeften. Je kan andere mensen duidelijk maken van je behoeften zijn, wat je wel en niet accepteert en hoe je graag behandeld wilt worden. Zonder tranen of (ingehouden) boosheid kan je omgaan met kritiek en je valt niet in de valkuil van zelfverdediging. Conflicten ga je niet uit de weg en je bent bereid om de gevolgen te accepteren voor het uiten van je gevoelens en wensen. Assertief zijn betekent ook dat je niet het gevoel hebt dat je iets hoeft te bewijzen. Je bent van mening bent dat je je niet slecht hoeft te laten behandelen. Je durft je grenzen aan te geven, staat open voor de mening van anderen, ook als die verschilt van je eigen mening.

Wat betekent het niet? 

Assertief zijn betekent niet dat je anderen de schuld geeft als dingen anders lopen dan gepland. Ook probeer je mensen niet te manipuleren of voor je te winnen, zodat jij gelijk krijgt. Je bent niet aanvallend, afwijzend of controlerend naar andere mensen toe. Je voelt je ook niet onrechtvaardig behandeld, reageert sarcastisch of houdt geen rekening met de gevoelens van anderen. Assertief zijn betekent ook niet dat je continu door anderen heen praat en zelf slecht luistert, of alleen luistert om vervolgens zelf weer te gaan praten. Als je te maken krijgt met dit soort gedrag, dan heb je (helaas) te maken met een agressief communicerend persoon. 

Wat is assertief en wat is juist passief en subassertief gedrag

Sommige mensen stellen zich snel passief op. We noemen dit ook wel subassertief gedrag. Bij passief gedrag en passieve communicatie gaat het juist om het NIET uiten van je gedachten, gevoelens en behoeften. Passieve mensen laten zich vaak door anderen zeggen wat ze moeten doen en zijn gemakkelijk te manipuleren. Ook schuiven passieve mensen vaak hun eigen behoeften opzij voor die van anderen. Passieve gedragskenmerken zie je ook bij mensen die moeilijk voor zichzelf kunnen opkomen en zich (te) makkelijk aansluiten bij de mening van anderen, ook als zijn ze het er niet meer eens.

Dit zijn wellicht ook interessante blogs voor je:

Herken je dit passief gedrag?

  • Je vermijdt zo veel mogelijk onenigheid

  • Snel bang voor de reacties van anderen

  • Zegt vaak niets, terwijl je dit wel zou willen

  • Onzeker over jezelf en je eigen gevoelens

  • Je laat anderen vaak de keuze maken

  • Jezelf snel schuldig voelen

  • Het gevoel van weinig controle over jezelf te hebben

  • De behoeften van anderen vind je vaak belangrijker

  • Vaak teleurgesteld in vriendschappen en relaties

Assertief zijn betekent dus veel meer dan dat je misschien denkt. Wil je graag meer assertiever worden en hier serieus aan gaan werken? Lees dan meer over onze assertiviteitstrainingen in Groningen, Assen, Drachten en Winschoten. Er zit altijd een training tussen die het beste bij jou en jouw ontwikkelingspunten past!

“Assertief zijn betekent meer dan alleen zeggen wat je wilt”