Burn-out preventie

Hoe kan je burn-out preventie toepassen om een burn-out te voorkomen? Door grote personeelstekorten en toenemende werkdruk, krijgen steeds meer mensen burn-out klachten. Hoog tijd om aan burn-out preventie te werken!

Burn-out preventie

De laatste tijd staat burn-out preventie steeds meer in de belangstelling. Niet zo gek, aangezien steeds meer werknemers door personeelstekort en (te) hoge werkdruk in een burn-out belanden. Voor elke organisatie is het belangrijk om burn-out preventie de juiste aandacht te geven. Zeker als er door personeelstekort meer druk op de werknemers komt te staan. Dit zie je vooral binnen sectoren zoals de gezondheidszorg, het onderwijs en andere mensgerichte beroepsgroepen. Juist omdat hier relatief gezien meer mensen werken die sterk dienstverlenend, empathisch en servicegericht zijn. Die lopen meer gevaar om te bezwijken onder hoge werkdruk, als zij hun grenzen niet goed weten te bewaken.

Hoe voorkom je een burn-out?

Burn-out preventie betekent dat je heel bewust moet luisteren naar je lichaamssignalen. Bij toenemende stress, een kort lontje, prikkelbaarheid, concentratieverlies en toenemende moeheid, moet je deze signalen niet negeren. Ervaar je een hoge werkdruk, probeer dit in een zo vroeg mogelijk stadium ter sprake brengen. Neem gas terug en geef toe aan de broodnodige rustmomenten. Onthoud daarbij: “je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt”.

Lees meer over Burn-out voorkomen

Waarom krijgen dienstverleners vaker een burn-out? 

Medewerkers in dienstverlenende beroepen lopen meer risico’s op een burn-out. Voor werkgevers is het dus essentieel om burn-out preventie op te nemen in hun opleiding- en coaching budget. Ook om ziekteverzuim effectief te bestrijden. Heel fijn dat medewerkers bereid zijn om (vaak) over te werken of extra uren te draaien, maar kunnen ze dat ook aan? Gedreven medewerkers met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en commitment naar de organisatie, zetten graag hun beste beentje voor. Vaak lopen ze op hun tenen om alles bij te benen en weten hun eigen grenzen niet te bewaken. Geen nee durven zeggen tegen vragen en extra opdrachten. Ook ervaren ze snel het gevoel van ‘verplichting’ of krijgen last van ‘schuldgevoel’ naar collega’s. Dit alles staat burn-out preventie in de weg, waardoor je maar blijft doorgaan.

Burn-out preventie bij gevoelsmensen en perfectionisten

Burn-out preventie bij (hoog)gevoelige personen en bij perfectionisten is nog meer essentieel. Deze types zijn is extra gevoelig voor werkdruk en burn-out klachten. De vele prikkels, stress en spanning die ze dagelijks moeten verwerken kosten veel energie. Bij te weinig ontlading en rust, loopt de stress alleen nog maar meer op. Juist deze doelgroep moet leren grenzen stellen voor zichzelf. Leren om emoties beter te verwerken en handvaten krijgen om overprikkeling, negatieve gedachten, hoge prestatiedrang en stress te elimineren.

Hoe herken je een burn-out?

We hebben diverse blogs geschreven over burn-out. Hieronder kan je verder klikken naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

Burn-out training bij burn-out klachten

Bij Twinpower geven wij maatwerk burn-out training bij de eerste burn-out klachten en je persoonlijke ontwikkeling. Hiermee krijg je veel zelfinzicht en bewustzijn waar je valkuilen en ontwikkelingspunten zitten. Juist in het kader van burn-out preventie en bij burn-out herstel. Je krijgt hiermee op persoonlijke wijze alle handvaten die je nodig hebt om je (dreigende) burn-out te lijf te gaan. Met deze maatwerk training weet je in de toekomst beter uit je gevarenzones te blijven en je grenzen te bewaken. Vraag ons naar de mogelijkheden!

    “Burn-out preventie met maatwerk training bij Twinpower”