Kun je een burn-out voorkomen en waar moet je dan rekening mee houden?

Burn-out voorkomen

Hoe voorkom je een burn-out? Dit betekent dat je een goede balans moet zien aan te brengen tussen je draagkracht en je draaglast. We staan allemaal wel aan een bepaalde portie stress onderhevig. Stress op je werk, toenemende werkdruk, problemen in je relatie, zieke kinderen of zware mantelzorg voor een zieke ouder. Allemaal factoren die je draaglijst (tijdelijk) kunnen doen toenemen. Als je daarnaast ook genoeg rust en ontspanning weet in te bouwen, dan kun je dit vaak nog wel handelen. Als de druk, spanning en stress voor langere tijd aanhouden en je systeem dreigt hierdoor overbelast te raken, dan ligt overspannenheid of een burn-out wel op de loer.

Kan burn-out coaching een burn-out voorkomen?

Als je merkt dat je steeds vermoeider wordt, sneller geprikkeld raakt, veel piekert, je concentratievermogen afneemt en je diverse lichamelijke- of geestelijke klachten krijgt, dan kan je een hulp inschakelen bij burn-out preventie. Dit betekent dat je hiermee overspannenheid of een dreigende burn-out kunt zien te voorkomen. Juist als je maatwerk burn-out coaching inschakelt die effectief beoordeelt waar je direct veranderingen of verbeteringen kunt doorvoeren. Die samen met jou je zwakke punten en leerdoelen beoordeelt, zodat je hiermee samen aan de slag kunt gaan. De rem erop bij zaken en ontwikkelingen die je zo langzamerhand uitputten.

Lees ook meer over de oorzaken van een burn-out.

Waarom stress en burn-out coaching?

Stress en burn-out coaching is een intensieve en systematische vorm van coaching, gericht op spoedig en verantwoord terugleiden naar werk of een andere levensinvulling. Het geeft je inzicht in je eigen stressoren en verbetert je stress copingsvaardigheden. Het biedt je effectieve methoden om stress te verminderen en burn-out te voorkomen, verkorten of verhelpen. Daarnaast versterkt stress en burn-out coaching het preventief je stressbestendigheid zonder spanningsklachten. Het is dus belangrijk om tijdig te werken aan je burn-out herstel.

Voordelen en doelen van stress en burn-out coaching

Stress en burn-out coaching draagt bij aan je duurzame, gemotiveerde en vitale inzetbaarheid. Hierbij betrekken wij zowel de werk- als privé omstandigheden bij de burn-out coaching.

Burn-out voorkomen: concrete doelen stellen

 • Het voorkomen van of het verkorten van ziekteverzuim

 • Herstel van energie, veerkracht en vitaliteit

 • Inzicht krijgen in je eigen stressbronnen

 • Bewustwording van eigen manieren van omgaan met stress

 • Het versterken van eigen vaardigheden in omgaan met stress

 • Het leren herkennen van en omgaan met stress verlagende gedachten

 • Het helpen aanpakken van stress verhogende omgevingsfactoren, zoals conflicten op het werk, overvolle agenda, ontevredenheid over je baan etc.

 • Persoonlijke en professionele groei door het kennen, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden

 • Het terugvinden van de motivatie voor werk door te kijken naar nodige veranderingen. Bijvoorbeeld een carriereswitch maken of een baan die meer aansluit bij je eigen normen en drijfveren

 • Het ontwikkelen van (latente) talenten en competenties, zoals stressbestendigheid, assertiviteit, planning en zelfvertrouwen

 • Eigen ambitie of perfectionisme leren relativeren met behoud van gedrevenheid

 • Het voorkomen van terugval na burn-out herstel

Burn-out coach, gespecialiseerd in stress en burn-out

Een stress- en burn-out coach is de aangewezen persoon bij burn-out preventie en begeleiding bij spanning, stress, overspannenheid en ongecompliceerde burn-out (zonder onderliggende psychische- of persoonlijkheidsstoornissen). Als burn-out coach richten wij ons vooral op het heden en op de mogelijkheden. Bedrijven sturen hun medewerkers veel gemakkelijker naar een (burn-out) coach dan naar een psycholoog. Een huisarts en psycholoog kunnen een diagnose stellen en advies geven. In de praktijk gaan zij minder of niet in op loopbaanperspectieven, werkomstandigheden en re-integratie na burn-out. Binnen ons bureau kunnen wij deze aspecten tegelijkertijd meenemen.

Ontdek hoe wij als burn-out coach jou of je medewerker verder kunnen helpen.

Meer weten?

Wil je ook een burn-out voorkomen of wil je werken aan burn-out preventie? Aan de hand van een vragenlijst en een evaluatiegesprek kunnen wij een goede indicatie geven of je tegen een mogelijke burn-out aanloopt. Wil je hier meer over weten, ga dan naar ons contactformulier, vul je gegevens in en dan nemen wij zo snel mogelijk met je op. Je kunt desgewenst ook gelijk aanmelden voor onze burn-out training. 

Ook jij kunt een burn-out voorkomen met burn-out preventie