Maak jij ook gebruik van je persoonlijk opleidingsbudget voor training om jezelf te blijven ontwikkelen?

Opleidingsbudget gebruiken voor training

Veel werknemers maken onvoldoende gebruik van hun opleidingsbudget bij de werkgever. Dit opleidingsbudget is een ontwikkelbudget dat organisaties jaarlijks reserveren voor werknemers om een opleiding of training te volgen. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de werknemers de helft of meer van hun opleidingsbudget niet gebruiken. Omdat het juist belangrijk is om je te blijven ontwikkelen in je functie, is dat natuurlijk zonde. Sommige werknemers weten ook niet dat ze een opleidingsbudget hebben, dus hier navraag naar doen lijkt verstandig, zodat je weet wat je kan gebruiken voor een training of cursus.

Het belang van je persoonlijke ontwikkeling

Door jezelf te blijven ontwikkelen, word je meer aantrekkelijk voor je werkgever en voor eventuele promotie of functieverbreding. Hiermee kan je nog beter je functie uitoefenen, jezelf verbreden, doorgroeien naar een leidinggevende functie of je communicatieskills verbeteren. Werkgevers houden ook van gemotiveerde medewerkers die zich volop willen inzetten voor hun functie en de organisatie. Door je persoonlijk opleidingsbudget te gebruiken voor een maatwerk training of cursus, voel je je ook meer betrokken bij een organisatie. Juist werkgevers die persoonlijke ontwikkeling stimuleren, creëren hiermee een win-win situatie, want gemotiveerde werknemers blijven zich langer aan een organisatie verbinden en tonen meer inzet.

Hoeveel is mijn persoonlijk opleidingsbudget?

In de CAO van je organisatie staat hoeveel opleidingsbudget er is voor medewerkers. Je kan dat vinden in de secundaire arbeidsvoorwaarden of in je arbeidsovereenkomst. Je kan dit ook altijd even navragen bij HR, personeelszaken of je leidinggevende. De hoogte van het opleidingsbudget zal verschillen, maar gemiddeld ligt dit tussen 750 en 1250 euro per jaar. Uitzonderingen daargelaten. Als er een opleidingsbudget beschikbaar is, zal de hoogte worden bepaald door de CAO waaronder werknemers vallen. Indien het bij jouw organisatie anders geregeld is, kan je natuurlijk altijd trachten aanspraak te maken op een training of cursus, indien je hiervan het belang kan aantonen ter verbetering van je functioneren, eventuele doorgroei of voor je persoonlijk functioneren.

Welke opleiding, training of cursus kan je volgen?

Je kan je opleidingsbudget inzetten voor een deelopleiding, training of cursus naar eigen keuze. Indien je een dure opleiding wilt volgen, zal je opleidingsbudget niet toereikend zijn. In dit geval kan je overleggen met je manager, waarbij vaak onderlinge afspraken hierover gemaakt kunnen worden. Dit kan betekenen dat je (een deel van) de kosten moet terugbetalen als je binnen een bepaald termijn de organisatie verlaat. Soms maken werkgever en werknemer een verdeelsleutel, waarbij de werkgever een deel van de kosten van een opleiding of training betaalt en de werknemer het andere deel. Veel werknemers zijn bereid om hierover in gesprek te gaan, zeker als de gekozen opleiding of training van meerwaarde is voor je functie of eventuele promotie.

Werken en leren tegelijk

Ons trainingsbureau biedt diverse soorten trainingen en cursussen aan die je onder werktijd kunt volgen. De trainingsdagen zijn namelijk vrij te kiezen en staan niet vast. Omdat wij alleen persoonlijke maatwerk trainingen en cursussen aanbieden, wordt elke training aangepast aan jouw ontwikkelingspunten en leerdoelen. Bij aanvang krijg je altijd gelijk een groot aantal data doorgestuurd waar je zelf uit kunt kiezen. Op deze manier kan je de training of cursus zo goed mogelijk inplannen met je werkzaamheden. Wij bieden diverse trainingen voor persoonlijke ontwikkeling op het gebied van assertiviteit, communicatie, burn-out herstel en preventie en persoonlijke effectiviteit. Allemaal zaken die belangrijk zijn voor werknemers om goed te kunnen (blijven) functioneren.

Een greep uit onze trainingen en cursussen:

Heb je nog geen gebruik gemaakt van je opleidingsbudget?

Heb je dit jaar nog geen training gevolgd en wil je mogelijk gratis een training of cursus volgen vanuit je opleidingsbudget? Dit kan bij ons ook volledig online in Teams als je niet in onze regio woont. Alle trainingen en cursussen die wij aanbieden kunnen gevolgd worden op locatie in Groningen, Assen, Drachten en online. Ook als je opleidingsbudget niet toereikend is, hoef je mogelijk zelf maar een (klein) deel te betalen en kan je toch werken aan je persoonlijke ontwikkeling.

Waar wil jij meer vaardig in worden?

Heb je zelf een goed beeld van je ontwikkelingspunten of heb je een functioneringsgesprek gehad, waaruit blijkt dat je aan bepaalde vaardigheden moet werken? Waar loop je bijvoorbeeld tegenaan in je huidige functie of wat zijn mogelijke problemen die de kop opsteken? Wil je werken aan je assertiviteit, sterker in je schoenen staan of wil je juist werken aan je communicatievaardigheden? Wil je effectiever functioneren op je werk, maar kan je nog niet precies omschrijven wat je nodig bent? Bij ons vind je altijd een training op maat, aangezien elke training wordt afgestemd op jouw persoonlijke ontwikkelingspunten en leerdoelen op je werk. Wij ontwikkelen jaarlijks nieuwe trainingsmodules die we weer kunnen implementeren in onze trainingen. Op deze manier kunnen wij ook goed inspelen op de vraag uit de markt en bij de werknemers die bij ons aankloppen.

Interesse in een training of meer informatie nodig?

Wil je graag gebruik van maken van je persoonlijk opleidingsbudget en via ons trainingsbureau een maatwerk training volgen? Meld je dan aan via de pagina van je voorkeurstraining. Je kunt ook via onze contactpagina contact opnemen als je nog vragen hebt. Wij zullen zo snel mogelijk op je vragen reageren.

“Maak ook gebruik van je persoonlijk opleidingsbudget met een maatwerk training!”