Heb je te maken met ene narcistische partner, ouder, collega of leidinggevende? Hoe herken je dit en hoe kan je hier beter mee omgaan?

Omgaan met narcisme

Heb je vermoeden van narcisme bij je partner, collega’s of leidinggevende? Narcistische karaktereigenschappen kenmerken zich veelal door een autoritaire, betweterige communicatiestijl. Daarnaast zijn narcisten altijd overtuigd van hun eigen gelijk, kunnen niet tegen kritiek en tonen ze verschillende gezichten. In elk geval weet je vaak nooit waar je aan toe bent. Ze kunnen heel charismatisch zijn, maar schijn bedriegt, want als je het ergens niet mee eens bent, krijg je de volle laag. Herkenbaar? Eerlijk gezegd valt er heel lastig mee om te gaan, maar wellicht heb je hier helaas zelf mee te maken.

Problemen door narcistische personen  

Narcistische personen veroorzaken altijd problemen. Zowel in de relatie als op het werk. Hoe dichter de persoon bij je staat, hoe meer last je ervan hebt. Ze weten dingen precies zo te zeggen zoals zij willen en eigenlijk doet jouw mening er niet toe. Als je niet assertief genoeg bent om tegen een narcist op te boksen, is dit echt heel zwaar. Ze geven je vaak het gevoel dat je ongelijk hebt, dat je dom bent of je krijgt de schuld van iets waar je part nog deel aan hebt. Een liefdevolle, wederzijdse, begripvolle relatie of verstandshouding opbouwen met een narcistisch persoon is vrijwel onmogelijk. Dat moet je je in elk geval goed voor ogen houden!

Waaraan herken je de eigenschappen van een narcist?

Om een aantal herkenningspunten te geven, zal een narcistisch persoon vaak de het volgende gedrag laten zien in verschillende situaties:

  • Sterk overtuigd van zichzelf en zijn grootsheid
  • Het zijn vaak sterke betweters, ook al hebben ze geen gelijk
  • Heeft vaak een dubbele agenda (zegt het één, doet het ander)
  • Is meester in liegen, bedriegen en achterbaksheid (ook op subtiele wijze)
  • Legt de schuldvraag altijd bij een ander neer
  • Weet altijd je zwakke plekken te raken
  • Zijn communicatief vrij sterk in beargumenteren en overtuigen
  • Het is altijd afwachten welk ‘gezicht’ je nu weer te zien krijgt
  • Kan om het minste of geringste boos woorden of uitbarsten
  • Weet mensen haarfijn te manipuleren
  • Overschreeuwt zichzelf, maar is van binnen onzeker (zal hij je nooit laten zien)
  • Gaat vaak vreemd en heeft continu aandacht nodig

Er zijn nog veel meer voorbeelden van narcistisch gedrag te benoemen, maar dit zijn wel de belangrijkste. Let wel, dit kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen!

Wat kan je tegen narcistisch gedrag doen?

Er is maar één beste manier om met autisme om te gaan. Probeer deze persoon zo veel mogelijk te vermijden. Ze zullen nooit veranderen, dus geef de hoop op dat JIJ DAT WEL ZOU KUNNEN! Zeker als je ergens nog denkt dat je deze persoon kan helpen of verbeteren door nog meer je best te doen. Een narcistisch persoon zal nooit erkennen dat de problemen aan hem of haar liggen, dus ligt het aan jou (wat hij/zij jou laat denken). Al gaat deze persoon vreemd en dat gebeurt in de praktijk met regelmaat, dan nog weet hij het zo te draaien dat jij daar schuldig aan bent omdat je hem wellicht te weinig aandacht hebt gegeven.

Loskomen van narcistisch misbruik

Het is de praktijk heel lastig om los te komen van een narcistische partner. We praten hier echter wel over narcistisch misbruik. Of het nu je partner, ouder, collega, vriend of vriendin is, ene dergelijke relatie zal nooit gelijkwaardig zijn of worden. Hoe graag je het ook zou willen. Realiseer je ook dat het nooit aan jou ligt. Jij hebt hier geen enkele schuld aan, je hebt alleen de pech dat je zo’n persoon bent tegengekomen in je leven of op je werk. Het begint bij bewustwording. Bewust worden dat jij geen invloed hebt op het gedrag van een narcistisch persoon. Probeer waar mogelijk afstand te houden en ga duidelijk je eigen grenzen stellen wat je wel en niet accepteert.

Wat kan je nog meer doen?

Beter leren omgaan met narcisme begint bij het doorzien van het gedrag en wat narcisme precies inhoudt. Er zijn inmiddels veel artikelen en boeken over narcisme geschreven. Hoe meer je er over leest en leert, hoe meer je zal begrijpen wat je overkomt en hoe dergelijke personen te werk gaan. Hoe meer je een narcistisch persoon kunt doorzien, hoe minder hij/zij zijn invloed op je kan uitoefenen. In dit geval geldt dus echt WETEN = BEGRIJPEN. Daarna aan jezelf werken om sterker in je schoenen te staan en weer dichterbij jezelf te komen, zodat je kan herstellen van narcistisch misbruik en controle.

Welke personen zijn gevoelig voor narcisme?

Juist introverte mensen, gevoelige types, HPS-ers en onzekere mensen met een negatief zelfbeeld en lage eigenwaarde zijn vaak ‘slachtoffer’ van narcistisch misbruik. Met name omdat subassertieve personen niet zijn opgewassen tegen narcisten. Mensen met een verminderd zelfbeeld en een laag zelfvertrouwen, lopen meer risico om verstrikt te raken in de netten van een charismatische narcist. Een narcistisch persoon weet vaak precies wat hij of zij moet doen of zeggen om dicht tot deze ‘gevoelige’ types te komen. In het begin overladen ze je met aandacht, totdat je iets doet wat ze niet bevalt en dan zie je ineens de duistere kant. In het begin zal je heel veel aan jezelf twijfelen of jij het wel goed genoeg doet. Onthoud dan dat het niet aan jou ligt. Je kunt met al jouw aandacht, tijd en genegenheid echt niet doordringen tot de ziel van een narcist. Hoe pijnlijk deze conclusie ook is.

Herstellen van narcistisch misbruik

Als je te maken hebt met narcisme in je directe omgeving, dan is het nu aan jou om aan jezelf te werken. Het echt heel belangrijk om leren nee te zeggen tegen de grillen van een narcist. Leren om beter voor jezelf opkomen en je geschonden zelfvertrouwen vergroten. Dat is het begin van loskomen en herstellen van narcistisch misbruik en bepalen wat voor jou belangrijk is. Tijd om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken! Je zou je hiervoor kunnen aanmelden voor een maatwerk training die op jouw ontwikkelingspunten wordt afgestemd.

Denk aan:

Alle persoonlijke trainingen zijn maatwerk. Wij hebben als trainingsbureau kennis en expertise op het gebied van narcisme, waardoor wij je hierin op de juiste wijze kunnen begeleiden. Ook als je narcisme op je werk tegenkomt en jij je hier beter wil tegen weren, zodat je er minder last van hebt. Je bent echt niet de eerste die hiermee te maken heeft (gehad).

Hoe kan een maatwerk training je hierin helpen?

Bovenal goed voor jezelf leren opkomen en je grenzen leren stellen en aangeven. Weten waar je nee tegen wilt zeggen en voor je eigen mening opkomen. Werken aan je gevoel van eigenwaarde, zelfbeeld en zelfvertrouwen en eventuele onderliggende angsten die je parten spelen. Leren inzien van je eigen zwakke punten, maar ook je sterke punten en deze meer leren uit te dragen.

“Laat de narcist niet over je heersen, maar neem de controle terug”