Met de focus op posief omdenken kan je situaties in een meer positief daglicht zien. Hoe kan kan jij omdenken?

Positief omdenken

De kracht van positief omdenken zit hem in de staat te zijn om in voorkomende situaties zo veel mogelijk het positieve te zien. Dingen gebeuren nu eenmaal, of je het nu wilt of niet. De manier hoe je ermee omgaat, kan wel het verschil maken. Hoe meer je de boodschap of leermoment in een negatieve situatie ziet, hoe meer je positief omdenken kunt toepassen in je leven. Dit geeft je meer inzichten en bewustwording dat je je dat je eigen gedachten kan sturen en controleren.

Waarom positief omdenken zinvol is

Sommige mensen zijn meer gevoelig om snel het negatieve te zien. Gebaseerd op vooroordelen van hetgeen wat zou kunnen gebeuren. Ook gaat hier vaak angst aan vooraf. Stel dat het niet goed gaat? Wat als je die baan niet krijgt? Stel dat ze mij niet aardig vinden? Dit zijn negatieve gedachten die je kunnen belemmeren om anders tegen situaties aan te kijken. Je gaat er al vanuit dat er iets vervelends gaat gebeuren, terwijl er geen concrete voorbeelden zijn waar uit dit blijkt. Hoe meer je blijft hangen in negatieve overtuigingen en gedachten, hoe meer negatieve invloed dit heeft op je doen en laten.

Negatieve gedachten de baas worden

Het is belangrijk om negatieve gedachten de baas te worden. Als je merkt dat pessimisme en cynisme bij je snel de overhand nemen, is het de vraag waar dit weg komt. Het heeft vaak te maken met eerdere opgedane ervaringen uit het verleden. Dit kunnen zo veel impact op je hebben gehad, dat je hierdoor te snel uitgaat van het negatieve. Focussen op wat er allemaal niet goed is helpt je niet. Positief omdenken kan je echter in elke (nieuwe) situatie toepassen wanneer jij dat wilt.Zo creëer je meer perspectieven hoe je een situatie of gebeurtenis wilt zien. Dit maakt je ook weerbaarder voor stress.

Hoe gevoelig ben jij voor stress?

Zie de les in elke situatie

Vraag je bij het positief omdenken eens af: “wat leert mij dit”? In elke situatie die misschien niet loopt zoals jij dat wilt. Juist als dingen anders gaan dan verwacht. Als je de les eruit kunt halen, kan je leren positief omdenken. In plaats van te denken: “waarom overkomt mij dit”, kun je beter omdenken in: “welke les kan ik hieruit halen”? Hoe eerder je een gebeurtenis kan omdraaien in een les, hoe meer je de regie in handen krijgt. Dingen ‘overkomen’ je dan niet zo zeer in negatieve zin, maar je zal er telkens een lering uittrekken door er met meer positieve blik naar te kijken. Positief denken gaat om je mindset, waar je je op focust en hoe je naar jezelf en je leven kijkt.

Gevoelig voor negatief doemdenken?

Als je gevoelig bent voor negatief doemdenken, dan heeft dit een grote impact hoe je de wereld bekijkt. Het brengt een soort ‘grijze sluier’ over al je gedachten, waardoor je dingen niet meer vanuit positivisme en realisme kunt zien. Je verwacht altijd het ergste en gaat er al snel vanuit dat dingen mislopen of niet gaan zoals het wilt. Hoe vaak komt het echter ook uit wat je denkt? Is dit negatief doemdenken gebaseerd op feiten of op je eigen aannames en overtuigingen? Hoe meer je belemmerende overtuigingen jou weerhouden om dingen in een positief of leerzaam perspectief te zien, hoe lastiger positief omdenken voor je wordt.

Positief omdenken op je werk

Op je werk zal je ook te maken krijgen met dingen die je niet altijd even leuk vindt. Daar is niet aan te ontkomen. Afhankelijk van de situatie, kun je bedenken wat je zelf kan doen om te situatie te veranderen. Je hebt altijd een keuze. Je kan je laten ondermijnen door een nare opmerking, maar je kan er ook voor kiezen om je assertieve mening erover te geven. Probeer de kern van de boodschap te begrijpen en schiet niet gelijk in de verdedigingsmodus bij kritiek. Je kan ook beseffen dat iemand je probeert iets mee te geven. Door positief omdenken kun je er lering uittrekken en zie je alles in een meer leerzaam perspectief. Leer daarom dichterbij je eigen gevoel te komen.

Nog meer interessante blogs om te lezen:

“Positief omdenken helpt om dingen in een beter perspectief te plaatsen”