Door verschillende omstandigheden en gebeurtenissen in je jeugd, kun je hardnekkige patronen hebben ontwikkeld. Hoe kun je deze patronen doorbreken

Patronen doorbreken

Hardnekkige gedachtenpatronen, gedrag en karaktereigenschappen kunnen je steeds weer in de weg zitten bij alles wat je wilt bereiken. Als jouw patronen je dagelijks belemmeren en storend zijn in je functioneren, dan kan dit alleen verminderen als je weet wat deze patronen zijn (gedachten en gedrag). Je moet weten wanneer ze getriggerd worden. Indien deze negatieve gedragspatronen gepaard gaan met steeds terugkerende angst, woede, onmacht, zelfopoffering of rigide overtuigingen, dan is het raadzaam om hier serieus mee aan de slag te gaan. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van schematherapie bijvoorbeeld.

Negatieve gedachtenpatronen

Je kent vast wel mensen die snel negatief denken en reageren. Op alles en iedereen is wel iets aan te merken. Bij voorbaat zullen alle dingen vast en zeker fout aflopen. In de kern ontbreekt het deze personen aan genoeg vertrouwen en positief kunnen denken. Voor de omgeving is het vaak onprettig om met deze mensen om te gaan. Soms zit er ook angst onder het getoonde gedrag of het gevoel om overal ‘slachtoffer’ van te zijn. In een onderdanige positie hoeft de negatieve denker zelf niet na te denken en te handelen; immers alles ‘overkomt’ hem…

Hoe ontstaan patronen?

Patronen ontstaan door herinneringen en gebeurtenissen uit je jeugd die je als angstig, overweldigend, moeilijk en zwaar hebt ervaren. Je kunt door het gedrag van ouders, pesterijen, verwaarlozing, de invloed leerkrachten of relaties zodanig beïnvloed zijn, dat je deze ervaringen met je meeneemt bij het volwassendom. Met andere woorden: “je beleeft dergelijke situaties vaak ook weer in het heden, al is de situatie vaak anders dan de werkelijkheid’. Het gevolg daarvan is dat je reacties ook hetzelfde zijn, waarbij vergelijkbare situaties exact dezelfde gevoelens van angst, wanhoop, innerlijke blokkering of boosheid tot gevolg hebben. Je kan dan ineens de controle over jezelf verliezen, enorm boos woorden of juist je zeer onderdanig opstellen, zeer angstig worden of niet meer uit je woorden komen en blokkeren.

Patronen doorbreken bij angsten

Angstige gevoelens kunnen je erg belemmeren om te zeggen en te doen wat je wilt. Patronen van angst stammen uit je jeugd en kunnen versterkt zijn door ‘ongezonde’ relaties. Dit gebeurt als je bijvoorbeeld met sterk autoritaire personen of narcisme te maken hebt gehad. Bij confrontaties en discussies leidt dit tot conflict vermijdend gedrag. Als je vaak door angsten en innerlijke blokkades geremd wordt en niet in staat bent om assertief te reageren en te communiceren, dan kunnen deze belemmerende patronen je behoorlijk in disbalans brengen. Angsten zijn in de praktijk de meest belemmerende patronen die je volledig kunnen blokkeren. Patronen doorbreken bij angsten is dan ook zeker iets om aan te gaan werken als je dit bij jezelf herkend.

De pleaser met een sterk onderdanig karakter

Ben je een echte ‘pleaser’ die de wensen en behoeften van anderen altijd op de eerste plaats zet? Dat komt voort uit een sterk dienstverlenend karakter. Bescheidenheid, introversie en geen nee durven zeggen  hebben tot onderdanigheid geleid. Je gaat continue over je grenzen gaan (voor zover je die hebt) en kent geen limiet in het ‘geven’ van aandacht, liefde en diensten aan anderen. Voel jij je ook vaak onderdanig, vertoon je vaak pleasegedrag en durf je bijna nooit voor jezelf op te komen? Patronen doorbreken bij onderdanig gedrag zal je zelfvertrouwen vergroten, waarbij je langzaam maar zeker je zelf meer voorop stelt en je grenzen leert bewaken.

Interessante blogs over patronen en assertiviteit

Hieronder diverse links naar interessante blogs voor diverse assertiviteitsproblemen waar jij je wellicht in herkent. Klik op de link voor meer informatie over jouw onderwerp:

Zelfverzekerder worden

Je onzekerheid overwinnen

Nee zeggen zonder schuldgevoel

Je eigenwaarde vergroten

Beter je grenzen aangeven

Beter voor jezelf opkomen

Patronen doorbreken met een maatwerk assertiviteitstraining

Je kan bij ons leren patronen doorbreken met een persoonlijke assertiviteitstraining. Het doel van deze maatwerk assertiviteitstraining is met name gestoeld op het verkrijgen van inzicht in je patronen. Vervolgens gaan we die onderwerpen behandelen waar jij juist last van hebt. Hierbij krijg je meer kennis en zelfinzicht in je denkpatronen, gedrag en eigen functioneren. Je krijgt in deze assertiviteitstraining diverse praktische tools en handvaten om deze patronen te ‘resetten’ naar functionele, assertieve en gezonde patronen.

Lees meer over onze verschillende assertiviteitstrainingen.

Patronen doorbreken met schema therapie

Patronen doorbreken kan ook met behulp van schematherapie. Hiermee leer je je eigen patronen herkennen die je belemmeren en blokkeren in je dagelijks leven. Ook krijg je inzicht in je ‘overlevingsstrategieën’ die je onbewust toepast om diverse situaties te kunnen ‘overleven’ en hiermee te kunnen dealen. Waar nodig en wenselijk kunnen wij schematherapie inzetten als onderdeel of aansluitend aan een assertiviteitstraining.

Lees meer over schema therapie.

Meer weten over patronen doorbreken?

Wil je meer informatie over patronen doorbreken? Bel ons of vul je gegevens in op ons contactformulier. Wij nemen dan wij zo snel mogelijk contact met je op.

Patronen doorbreken bij innerlijke blokkades, angsten en overtuigingen