Nee zeggen zonder schuldgevoel? Ben je een pleaser en zeg je vaak ja terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen? Hoe kom je hier van af?

Nee zeggen zonder schuldgevoel 

Nee zeggen zonder schuldgevoel  is vooral voor subassertieve personen erg lastig. Als jij ook bij jezelf merkt dat je vaak ‘pleasegedrag’ vertoont en anderen zo veel en vaak mogelijk wilt behagen, is nee zeggen voor jou geen optie. Misschien ben je bang om afgewezen te voelen, onbegrip te krijgen of een negatieve reactie. Stel dat ze je niet meer aardig vinden als je nee zegt? Maar kloppen deze gedachten wel? Waar komen deze (onbewuste) angsten en belemmerende gedachten weg? Je bent niet de enige die nee zeggen zonder schuldgevoel moeilijk vindt. Vooral als je van huis uit hebt meegekregen en hebt aangevoeld dat ‘ja zeggen’ in veel situaties makkelijker is.

Zeg jij ook vaak ja, terwijl je eigenlijk nee wilde zeggen? 

Als je te vaak ja zegt tegen dingen die je eigenlijk niet (meer) wilt, dan is noodzakelijk dat je leert inzien waar je eigenlijk ja tegen zegt. Heb je goed nagedacht of je hetgeen wat jou gevraagd wordt ook echt wilt? Is dit in overeenstemming met je eigen wensen, behoeften of verlangens? Vaak niet, omdat je sterk geneigd bent om een ander tegemoet te komen, akkoord te geven en de situatie maar aan te nemen zoals het is. Je denkt er niet meer bewust over na en zegt vaak ja tegen dingen, vragen of eisen die je liever niet wilt. Achteraf bekruipt je dan het gevoel: “eigenlijk had ik nee willen zeggen, maar ik durfde niet”. Herkenbaar? Gebeurt dit jou veel te vaak en wil je nu eindelijk wel een overtuigend en met een bewust goed gevoel leren nee zeggen?

Nee zeggen is een onderdeel van assertief gedrag

Nee zeggen tegen dingen die je eigenlijk niet wilt, is een onderdeel van assertief gedrag. Assertieve mensen hebben een goede kijk op hun eigen wensen, behoeften, waarden en normen en koppelen hier ook hun grenzen aan. Grenzen aangeven en bewaken ligt in dezelfde lijn als ‘leren nee zeggen’. Want je wilt immers nee zeggen als iemand je grenzen niet respecteert. Als je nee zeggen heel moeilijk vindt, conflictvermijdend bent en ‘ja zeggen’ je op dat moment (even) weer rust geeft, ben je dus niet assertief bezig. Je zegt of doet iets om er maar van af te zijn, maar het is niet in overeenstemming met wat je eigenlijk wilt zeggen of doen.

Beter voor jezelf opkomen maakt dat je beter je grenzen durft aan te geven.

Leren nee zeggen in werksituaties

Vooral in werksituaties is het voor veel mensen lastig om nee te zeggen. Nee zeggen tegen je baas, leidinggevende of collega om iets te doen of uit te voeren, kan een onzeker gevoel bij je oproepen. Twijfelende gedachten zoals: “kan ik hier wel nee tegen zeggen, heb ik wel het recht om hier nee tegen te zeggen en wat gebeurt er als ik nee zeg” kunnen je tegenhouden om je mening te geven en te zeggen hoe jij er over denkt. Hierdoor doe je toch maar weer wat de ander van je verwacht (of zelfs eist). Bang voor de gevolgen als je nee zegt. Maar kloppen jouw gedachten wel? Wat houdt je tegen, waar komt je angst eigenlijk vandaan? Het is heel relevant om inzicht te krijgen waarom ‘nee zeggen’ bij jou diverse belemmeringen oproept.

Leren nee zeggen in privé situaties

Nee zeggen zonder schuldgevoel in privé situaties gaat in sommige gevallen wel makkelijker, maar soms ook niet. Dit is mede afhankelijk van de persoon en de situatie waar je op dat moment in verkeert. Heb je een vrij strenge opvoeding gehad, waarin jouw mening er niet echt toe deed of je inbreng werd niet echt gewaardeerd, dan heb je ook niet geleerd hoe je nee moet zeggen. Je voelde je niet serieus gehoord en gerespecteerd. Het kan ook zijn dat je vroeger gepest bent en je zelfbeeld, eigenwaarde en zelfvertrouwen hierdoor een flinke deuk hebben opgelopen. Ja zeggen tegen iets om erbij te horen of ergens van af te zijn, ligt dan voor de hand. Maar onthoud goed: “ja tegen iets zeggen wat je eigenlijk niet wilt is nee zeggen tegen je zelf

Nee zeggen in de relatiesfeer

Nee zeggen tegen je partner, man, vriendin of vriend kan om verschillende redenen moeilijk voor je zijn. Misschien is je partner communicatief sterker dan jij en kan je makkelijk overrulen in een gesprek. Het kan ook zijn dat je je erg dienstbaar opstelt, enorm hulpvaardig bent of bang bent om zijn of haar affectie of liefde kwijt te raken als je nee zegt. In elk relatie worden er verwachtingen over en weer gemaakt. Jij verwacht van je partner dat hij of zij lief, begripvol, behulpzaam, eerlijk en trouw is. Je partner heeft ook verwachtingen van jou. Het is bij communicatieproblemen in je relatie belangrijk om de verwachtingen die je van elkaar hebt goed uit te spreken. Hierdoor kan je duidelijker leren ‘nee zeggen’ tegen dingen die je niet wilt of die niet goed voelen voor jou. Je partner kan hier dan ook beter rekening mee kan houden. Leer dus assertief communiceren.

Nee zeggen tegen sterke, egoïstische of narcistische personen

Nee zeggen zonder schuldgevoel tegen mentaal sterke, egoïstische of zelfs narcistische personen kan erg moeilijk en beangstigend zijn. Je weet van te voren vaak al hoe deze persoon zal reageren, dus je gaat elke confrontatie zo veel mogelijk uit de weg. Je weet dat je toch geen gelijk krijgt, dat ze graag over je heen lopen en jouw (zwakke) grenzen te allen tijde overschrijden. Ook in deze moeilijke situaties is het belangrijk om stand te houden of hier beter mee leren om te gaan. Stand houden in lastige situaties hebben wij dan ook als leerdoel opgenomen in onze assertiviteitstraining en weerbaarheidstraining. Hiermee krijg je concrete handvaten, communicatietools en adviezen hoe je met meer zelfrespect leert ‘nee zeggen’ en omgaan met dergelijke lastige communicatie situaties.

Wat kan goed leren nee zeggen jou opleveren?

  • Je voelt je innerlijke kracht toenemen

  • Je komt beter voor je rechten, normen en waarden op

  • Je weet beter je grenzen aan te geven en te bewaken

  • Je zelfvertrouwen en eigenwaarde nemen toe

  • Mensen gaan beter naar je luisteren en rekening met je houden

  • Je laat niet meer zo snel over je heen lopen

  • Je dwingt meer respect af in je omgeving

Overtuigend leren nee zeggen?

Wil je nu echt goed leren nee zeggen met alles wat je aan adviezen, handvaten, tips en trucs aangereikt kan krijgen? Dan is het volgen van een maatwerk assertiviteitstraining of weerbaarheidstraining jouw kans om overtuigend nee te zeggen!

“Leren nee zeggen met overtuiging en zelfvertrouwen”