Weet je hoe belangrijk grenzen aangeven is om assertief en met zelfvertrouwen je grenzen te bewaken?

Grenzen aangeven: wat zijn je grenzen?

Het aangeven en bewaken van je grenzen is heel belangrijk om te weten wat je wel en niet accepteert. Door het kennen van je grenzen, geef je je zelf richting aan de normen en waarden die voor jou belangrijk zijn en waar je naar wilt leven. Grenzen aangeven is dus ook een belangrijke uiting van je tolerantievermogen. Wat accepteer je wel en wat niet? Vaak hebben subassertieve mensen geen of een vaag beeld van hun grenzen. Laat staan dat ze deze weten te bewaken en in actie komen als iemand over hun grenzen heen gaat. Tijd om hier verandering in aan te brengen!

Wat betekent grenzen aangeven?

Met het bepalen en aangeven van je grenzen, maak je voor je zelf en voor anderen in je omgeving duidelijk wat je wel en niet accepteert en wat voor jou belangrijk is. Als jij niet (goed) weet wat je grenzen zijn, hoe wil je deze dan bewaken? Hoe zorg je er voor dat anderen rekening houden met je wensen, behoeften en eigenwaarden? Dit kan alleen als jij voor je zelf definieert wat je grenzen zijn. Het is heel belangrijk om daar eens goed bij stil te staan en grenzen gaat bepalen die je zelf naleeft en die je aan anderen weet duidelijk te maken. Pas dan leer je die te bewaken en kom je in actie als iemand over je grenzen dreigt heen te gaan.

Grenzen aangeven die aan je normen en waarden zijn gekoppeld

Iedereen heeft in meer of mindere mate bepaalde (onbewuste) normen en waarden die je nastreeft. Jij vindt bijvoorbeeld vertrouwen en eerlijkheid belangrijk en daar hecht je een bepaalde waarde aan. Je wilt zelf tenslotte ook eerlijk en betrouwbaar naar je omgeving zijn. Hier zou je dan eigenlijk ook een grens aan moeten koppelen. Dat betekent in de praktijk dat als iemand niet eerlijk tegen je is of je bedriegt, dat deze persoon over je grenzen heen is gegaan. Je zou dan in actie moeten komen om dit aan te geven en deze persoon duidelijk te maken dat je dit gedrag niet accepteert. Hiermee bewaak je je grenzen en maakt anderen duidelijk dat je bepaald gedrag niet tolereert en dit aangeeft. Het is dan aan de ander om rekening met jou te houden, excuses aan te bieden en er voor te zorgdragen dat ze jou niet weer zo behandelen. Dat is duidelijk voor je zelf en een ander!

Waarom is grenzen aangeven vaak zo moeilijk?

Grenzen aangeven is vooral bij subassertieve mensen vaak lastig. Niet in de laatste plaats omdat ze vaak niet goed weten waar hun grenzen liggen en deze dus ook niet weten te bewaken. Andere mensen die dit aanvoelen en weten, kunnen dan makkelijk over je grenzen heen gaan, want je weet ze immers zelf niet aan te geven? Je merkt hoe belangrijk en effectief het is om je grenzen te bepalen en duidelijk te maken. Anderen zullen hier dan eerder rekening mee houden en je grenzen respecteren. Mensen die keer op keer over je grenzen heen gaan, zijn dan ook niet de mensen die jou met respect behandelen. Dit doet je zelfbeeld, eigenwaarde en zelfvertrouwen teniet.

Eerst je rechten bepalen: waar heb je recht op?

Je grenzen komen voort uit de rechten die elk persoon voor zichzelf kan bepalen. Waar vind jij dat jij recht op hebt? Vind jij dat je recht hebt op een eerlijke behandeling, het recht om fouten te maken, het recht om niet overal ja op te zeggen en het recht dat je je eigen mening mag geven? In de assertiviteitstraining en weerbaarheidstraining die wij geven, is dit een cruciaal onderdeel waar we altijd mee beginnen. Hiermee krijg je inzicht in de rechten die belangrijk voor jou zijn en stel je je eigen persoonlijke rechtenverklaring op. Dit geeft een heel goed beeld van de rechten die jij in jouw leven wilt nastreven en die worden gekoppeld aan je normen, waarden en ja, je grenzen….

Wanneer is grenzen aangeven moeilijk?

Grenzen aangeven is vaak moeilijk in de voor jou mogelijk herkenbare situaties:

  • Als jij je altijd zeer dienstbaar opstelt naar anderen (pleasegedrag)

  • Als je niet zeker bent van je rechten, normen en waarden

  • Als je zelf ook niet weet wat je grenzen zijn

  • Als je zelfvertrouwen mist en vaak onzeker bent

  • Als jij je snel geïntimideerd voelt door de reacties van anderen

  • Als jij je onveilig voelt en je onderdanig opstelt

  • Als je automatisch “ja” zegt en niet nadenkt wat je zelf wilt

Beter voor jezelf opkomen en je grenzen bepalen

Veel mensen die bij ons een assertiviteitstraining volgen, geven aan dat ze beter voor zichzelf willen opkomen. Je kunt dit pas als je eerst je grenzen kent, want bij het bewaken van je grenzen ga je dus beter voor jezelf opkomen. Je hebt dan zelfinzicht gekregen wat je niet langer accepteert en wilt meer respect en waardering voor jou als persoon. Samen met jou gaan we kijken wat tot nu toe je (zwakke) grenzen zijn en welke grenzen je eigenlijk wilt nastreven. Deze liggen direct gekoppeld aan je rechten, normen en waarden. Als jij een duidelijk beeld hebt van hetgeen jij wilt en hoe jij wilt dat anderen met je omgaan, kan je dit alleen bewerkstelligen door eerst je grenzen te bepalen en je normen en waarden uit te dragen. Je zal zien dat jij je hierdoor veel sterker en zelfverzekerder zal voelen!

Wil jij ook graag je grenzen leren kennen en uitdragen?

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen of zou je graag je grenzen willen leren aangeven, dan kunnen wij voor jou hier een maatwerk assertiviteitstraining voor opstellen. Ga hiervoor naar de contactpagina en laat een bericht achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

“Grenzen aangeven dwingt meer respect bij anderen af”