Herken jij jezelf in het imposter syndroom, want je vindt jezelf nooit goed genoeg of je bent bang om door de mand te vallen?

Wat is het imposter syndroom?

Bij het imposter syndroom hebben mensen vaak last van een laag zelfbeeld en een verminderd zelfvertrouwen. Altijd twijfelen of ze wel goed genoeg zijn en hun vaardigheden onderschatten. Als je jezelf en je prestaties vaak ondermaats vindt en de lat erg hoog legt, herken je dit misschien wel. Het imposter syndroom is geen diagnose, maar een verzameling van persoonlijkheidstrekken. Mensen die van zichzelf een laag zelfvertrouwen hebben, veel twijfelen en sterk perfectionistisch zijn, lopen een hoger risico op het imposter syndroom.

Nooit goed genoeg

Sommige imposters geloven niet dat ze intelligent genoeg zijn en dat anderen hen te hoog inschatten. Het imposter syndroom wordt ook wel ‘het door de mand vallen’ syndroom genoemd. Je voelt je vaak angstig dat anderen kunnen ontdekken dat je dingen toch niet goed kunt of dat je helemaal niet zo capabel of slim bent zoals anderen je zien. Dit komt zowel in de werkomgeving voor, maar ook in een sociale omgeving. Je haalt jezelf steeds weer naar beneden en vindt jezelf en je prestaties vrijwel nooit goed genoeg.

Hoge prestatiedrang

Herken jij bij jezelf ook een hoge prestatiedrang? Leg jij de lat ook altijd erg hoog? Denk je vaak dat je een bedrieger bent en dat je niet goed durft te vertrouwen op je prestaties? Als je je eigen vaardigheden en prestaties nooit op waarde kunt schatten en bang bent om door de mand te vallen, dan is dit herkenbaar voor je. Als je moet presteren ga je steeds meer twijfelen of je het kan. Ook haal je continu jezelf naar beneden en durft niet te vertrouwen op je werkelijke waarde. Perfectionisme op het werk is vaak een speerpunt bij mensen met het imposter syndroom.

Onzekerheid maskeren door overpresteren

Mensen met het imposter syndroom werken vaak te hard. Hiermee proberen ze hun onzekerheid en weinig zelfvertrouwen te verbergen. Dit werkt natuurlijk stress verhogend. Indien je continu er op gebrand bent om geen fouten te maken, dan word je boos op jezelf als dit toch gebeurt. Door ‘overpresteren’ en een sterke focus op je prestatiedrang, wordt de kans op een burn-out steeds groter. Kijk dus uit om je onzekerheid te maskeren door perfectionistisch overpresteren.

Imposter syndroom en bewust onderpresteren

Andersom komt het ook voor dat mensen met het imposter syndroom juist gaan onderpresteren. Door de lat juist veel lager te leggen, kunnen ze naar hun gevoel ook niet door de mand vallen. Als ze het dan goed doen, wordt het weg gebagatelliseerd of ze kunnen maar lastig complimenten of waardering ontvangen. Door minder te presteren of de ander de indruk te geven dat je ergens niet goed genoeg voor bent, liggen de verwachtingen ook lager en hoef je daar ook niet aan te voldoen. Met andere woorden: “je haalt je zelf naar beneden”.

Laag zelfbeeld en faalangst

Het imposter syndroom gaat vaak samen met een laag zelfbeeld en faalangst. Angst dat je niet goed genoeg bent en dat je geen complimenten of waardering verdiend. Imposters halen zichzelf vaak naar beneden en zijn alleen opgelucht als ze een goede prestatie hebben neergezet. Denk jij ook dat je successen een combinatie zijn van toeval, geluk en externe omstandigheden? Geloof je niet in jezelf en wordt je vaak overspoeld door (onrealistische) angsten, dan zou je wel een last kunnen hebben van het imposter syndroom.

Waar zit je angst?

Indien je imposter gedachten en gedrag vertoont, is het van belang om er achter te komen waar je angsten precies vandaan komen. Waar ben je precies bang voor? Bang om afgewezen te worden? Bang dat je nooit goed genoeg zult zijn? Zijn deze gedachten realistisch of schiet je snel in negatief doemdenken? Samen met jou kunnen wij je helpen om je angsten onder controle te krijgen vanuit de positieve psychologie en het ‘leren omdenken’ naar positieve gedachten.

In hoeverre heb jij belemmerende overtuigingen?

Lees ook meer over patronen doorbreken.

Welke training kan helpen bij het imposter syndroom?

In de volgende trainingen kunnen wij maatwerk gericht inspelen op jouw imposter kenmerken:

Wil je meer weten?

Heb je nog vragen of wil je weten welke training het beste op jouw vraagstukken en problemen is afgestemd? Ga dan naar onze contactpagina, vul je gegevens in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

“Het imposter syndroom bij faalangst en prestatiedrang”