Waarom is leren loslaten van mensen, dingen en situaties soms zo moeilijk en waarom heb je angst om iets te verliezen?

Leren loslaten en angst om te verliezen

Veel mensen hebben angst om zekerheden los te laten, omdat ze bang zijn om iets te verliezen, maar is dat wel zo? Natuurlijk wil je zo veel mogelijk zekerheden inbouwen in je leven, want dat is overzichtelijk en dan weet je wat je kan verwachten. Maar als dit tegelijkertijd ook veel stress met zich meebrengt en je er eigenlijk niet gelukkig van wordt, hoe verstandig is het dan om je eraan vast te houden? Wanneer zou je moeten leren loslaten?

Lastig om te stoppen

Er is veel onderzoek gedaan naar waarom mensen doorgaan als ze een bepaald pad zijn ingeslagen. Zo ontdekte een psycholoog in zijn onderzoek naar mensen die gokken, dat het menselijk brein is ingesteld op de bijna-overwinning. We zijn het meest gemotiveerd om door te gaan in het zicht van de eindstreep. Helaas zijn we helemaal niet zo goed in het beoordelen van die bijna-overwinning. Optimistisch als we zijn, gaan we door wanneer we eigenlijk zouden moeten stoppen. Waarom blijft de ene persoon hopen dat iemand wel zal veranderen en accepteert slecht gedrag en geeft een ander duidelijk zijn grenzen aan wat hij of zij wel of niet accepteert? Wanneer denk jij zelf: tot hier en niet verder?

Leren loslaten van zekerheden

Stoppen met wat je doet en alle zekerheden loslaten, is soms een grote opgave. Helemaal als je daarvoor je comfortzone moet verlaten zoals jij het gewend bent. Dat is echter vaak de grootste valkuil, omdat je eigen gecreëerde comfortzone, hoe naar soms ook, een draaiboek is zoals je altijd doet, denkt en handelt. Buiten de paden gaan, is eng, moeilijk en onoverzichtelijk. Sommige mensen zijn heel gevoelig voor negatief doemdenken en bedenken allerlei negatieve scenario’s die kunnen gebeuren. De vraag is of die doemscenario’s echt staan te gebeuren of fictief zijn in je eigen aannames. Probeer met de volgende vragen die aannames eens te toetsen en probeer dan een realistisch en positief antwoord te vormen.

Toetsingsvragen om je aannames en overtuigingen te herkaderen:

  • Is deze overtuiging van mijzelf of is deze mij vroeger met de paplepel ingegoten?

  • Helpt deze overtuiging mij om dicht bij mijzelf te blijven en mijn grenzen te bewaken?

  • Maakt deze overtuiging dat ik hiermee over mijn grenzen heen ga?

  • Wat zou er gebeuren als ik deze overtuigingen losliet?

  • Wat zou “the best scenario’ kunnen zijn als ik daaraan durf te denken?

Leren loslaten en angst om te verliezen: vermijdingsgedrag

Waarom geven sommige mensen eerder op dan anderen? Ben je van jezelf al snel wat angstig aangelegd, dan zal je uitdagingen en lastige vragen al snel uit de weg gaan. Je gaat dingen vermijden of hebt zelfs last van vermijdingsgedrag. Ook kun je bang zijn om iets te verliezen. Mensen die je misschien niet meer aardig vinden, een collega die je raar aankijkt als je nee zegt of bang zijn dat je partner je verlaat als je ruzie hebt. Als je bang bent om iets verliezen, dan heb je vaak in je jeugd hier al iets naars in meegemaakt. Dit heeft je onbewuste beschermingsmechanisme aangewakkerd, waardoor je op scherp staat, veel toegeeft, anderen tegemoet komt en dingen moeilijk weer los kunt laten.

Verliezen vergroot het gevoel van faalangst

Iemand die bang is om iets te verliezen, gaat vaak (te) lang door. Ook als het doel soms onhaalbaar is, is opgeven geen optie. Opgeven staat dan gelijk aan falen. Mensen die zichzelf uitdagen en intrinsiek gemotiveerd zijn om hun einddoel te halen, gaan vaak met enthousiasme door. Zeker als ze er op vertrouwen dat ze hun doel gaan halen. Er zijn altijd mensen die elk doel als een uitdaging zien en willen winnen. Daarnaast zijn mensen die er op gefocust zijn om vooral niet willen verliezen. Het is dus maar net of je meer positief of meer negatief naar het behalen van je doelen kijkt. Jouw eigen interpretatie van succes of falen bepaalt hoe lang je met iets doorgaat. Uit angst om te falen kan je dan langer doorgaan dan goed voor je is.

Leren loslaten van een droom, plan of relatie

Niet alleen angst om te falen maakt stoppen lastig. Ook het feit dat je soms een droom moet loslaten die je al heel lang had. Een Amerikaanse relatietherapeute heeft jarenlang mensen begeleid die energie staken in een droom of relatie waar ze objectief gezien beter mee konden stoppen. Haar conclusie is dat je soms een belangrijk doel moet opgeven om door te kunnen gaan met je leven. Alsof je ergens een afslag hebt genomen waardoor je nu tot je middel in de modder zit. Je komt geen stap verder. Het loslaten van een droom, doel, vriendschap of relatie kan gepaard gaan met verdriet, boosheid en schaamte. Hoe groter het doel of hoe belangrijker de relatie en hoe langer je het hebt nagestreefd, hoe moeilijker het is om los te laten. Soms kan je echter niet anders als je je realiseert dat je er zelf niet gelukkig van wordt of er zelfs onder lijdt.

Waarom is leren loslaten zo moeilijk?

Wat maakt stoppen zo moeilijk? Daar zijn verschillende redenen voor. Zo speelt de tijd die je al hebt geïnvesteerd een rol. Als je bijvoorbeeld al zestig rijlessen hebt gehad, ga je niet besluiten om te stoppen, want het heeft je heel veel geld en uren gekost. Dat zijn alle kosten ineens verloren, dus je gaat door. Ook de afstand tot je doel is van invloed. Een marathon halverwege opgeven voelt minder ellendig dan datzelfde doen in het zicht van de finish. Maar wat stoppen ook moeilijk maakt, is dat je beoogde einddoel niet helder is. Vaak ben je zo ingesteld op doorgaan, volhouden en doelen najagen, dat het nauwelijks in je opkomt dat je ook kunt besluiten om van koers te veranderen. Zeker als dit beter voor je is. Daarom is het heel belangrijk om altijd realistisch haalbare doelen te stellen.

Ken jij je valkuilen waardoor je het moeilijk vindt om iets los te laten?

Hoe kan je ergens mee stoppen en loslaten?

Stoppen doe je door jezelf nieuwe doelen te stellen en de oude volledig los te laten. En dat laatste is belangrijk. Stoppen doe je door echt te stoppen. Niet halfslachtig hetzelfde doel met minder inspanning volgen of toch afwachten wat er gebeurt. Stoppen, een andere weg inslaan en niet meer achteromkijken. In de psychologie heet dat goal disengagement: je losmaken van het doel dat je voor ogen had, door een vergelijkbaar doel te kiezen of een heel ander doel. Wie daar goed in is, is over het algemeen gelukkiger. Leren loslaten en ergens mee stoppen getuigt van moed en realiteitszin. Zeker als je weet wat je mogelijkheden, kansen en eventuele beperkingen zijn. Stoppen is niet het einde. Probeer dan te bedenken dat stoppen weer nieuwe deuren opent en je ergens een nieuw begin mee maakt. Grote kans dat je dit uiteindelijk meer gelukkiger maakt en meer innerlijke rust geeft.

“Leren loslaten biedt nieuwe kansen op meer geluk en innerlijke rust”