Ben jij een High Sensation Seeker- HSS en altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Hoogsensitieve High Sensation Seeker-HSS

Ben je snel op dingen uitgekeken, heb je een sterke wil en ben je altijd op zoek naar nieuwe inzichten en ervaringen? Misschien heb je deels de kenmerken van HSP, maar zie je bij jezelf ook andere eigenschappen. HSS staat voor High Sensation Seeker. Een hoogsensitieve high sensation seeker of ‘strong willed’ is vaak snel verveeld, zoekt veel nieuwe uitdagingen en avontuur en is altijd nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen. Je barst van de ideeën, kunt veel waar maken, terwijl het je ook veel energie kan kosten.

HSP en HSS overeenkomsten

Als je combinatie van HSP en HSS in je hebt, is dit niet altijd makkelijk in de praktijk. Terwijl het deel HSS op zoek is naar nieuwe uitdaging en ontwikkeling, kan je HSP-deel dit soms moeilijk aan. Een HSS-er heeft vaak veel talenten en kan veel bereiken. Je brein kan ook veelvuldig in gevecht zijn, omdat je enerzijds veel prikkels en uitdaging nodig hebt, maar hier ook weer overprikkelt van kan worden. Je wilt heel veel, maar het lukt je ook niet altijd. Heel frustrerend dus deze twee conflicterende kanten bij de hooggevoelige high sensation seeker. Dit vraagt om de juiste zelfinzicht, grenzen bewaken en goed inschatten wat je aankan, zodat je niet uit balans raakt.

Kenmerken van de High Sensation Seeker

Een high sensation seeker heeft een aangeboren temperament, met een grote gevoeligheid voor interne en externe stimulans. Hij of zij verwerkt gebeurtenissen en situaties op een diep niveau. Een HSS-er heeft ook een sterke drive naar vernieuwing, verandering en fysieke ervaringen die intense gevoelservaringen geven. Een HSS-er verveeld zich snel, houdt niet van sleur en routine en heeft minder remmingen dan alleen een HSP-er.

De meest voorkomende kenmerken van HSS:

  • Erg nieuwsgierig aangelegd
  • Je beschikt over een grot dosis energie
  • Je wil graag nieuwe dingen proberen
  • Je onderneemt van alles
  • Je hebt een grote wilskracht en doorzettingsvermogen
  • Je bent eigenwijs en eigengereid
  • Je hebt vaak veel goede en nieuwe ideeën
  • Je bent snel verveeld met kans op bore-outs
  • Vaak ongeduldig als dingen te traag gaan
  • Je weet vaak heel goed wat je wil en niet wilt
  • Snel enthousiast over dingen
  • Sterke behoefte aan vrijheid en eigen autonomie
  • Snel geneigd om je eigen zin door te zetten
  • Emoties kunnen soms hoog oplopen als het niet gaat zoals jij wilt
  • Graag onder de mensen zijn als je je goed voelt
  • Opstandig worden als je oneerlijkheid of onrecht ervaart
  • Soms leven met uitersten van introvert tot extravert
  • Enorme gedrevenheid in je werk, interesses en activiteiten

Intense gevoelservaringen beleven

Een hoogsensitieve HSS-er zoekt graag naar nieuwe kicks en avontuur. Nieuwe activiteiten geven vaak een intense gevoelservaring. Deze is veel sterker afgesteld dan een HSP-er. Een High sensation seeker zoekt een gevoel van onbegrensde vrijheid en ontwikkeling. Ze doen graag nieuwe ervaringen op die hun geest voeden. Dit kan zijn je werk, nieuwe projecten, activiteiten, nieuwe mensen ontmoeten of veel reizen. Als je een HSS-er bent, houd je ervan om nieuwe dingen te leren en je hebt een diepgaande informatieverwerking.

Verhoogd creatief denkvermogen

In diepe denkprocessen denkt een HSS-er niet altijd na over de uitkomst of het eindresultaat, maar gaat voor het onbekende en de ervaring die ermee gepaard gaat. Hij of zij is creatief ingesteld, ziet snel andere denkpaden en verbanden en ziet kansen en mogelijkheden die anderen niet zien. Door je hoog creatief denkvermogen, denk je vaak diep na over dingen, beschikt over een groot probleemoplossend vermogen en komt altijd weer met ideeën wat je wilt of kunt doen. De kans bestaat hierbij echter wel dat je innerlijk systeem het soms ook niet allemaal kan bijbenen en je hierbij je eigen grenzen overgaat. Een HSP-er is terughoudender en houdt juist niet van plotselinge veranderingen.

Lees ook ons blog grenzen stellen voor HSP-ers.

Onderprikkeling en snel verveeld raken

Een hoogsensitieve high sensation seeker is vaak snel verveeld. De intrinsieke behoefte aan nieuwe ontdekkingen, afwisseling, nieuwe mensen en activiteiten is altijd aanwezig. Sleur en regelmaat is onaangenaam en kan leiden tot een ‘bore-out’. Lang hetzelfde doen, bijvoorbeeld met je werk, is geen optie. Een HSS-er verandert dan ook regelmatig van baan, taken en verantwoordelijkheden. Deze eigenschap hangt sterk samen met de behoefte aan nieuwe ervaringen en het realiseren van vernieuwing en verandering. Verveling probeer je zo veel mogelijk te vermijden, want saaie en routinematige klussen zijn erg demotiverend. De negatieve gemoedstoestand van verveling kan ook gevolgen hebben voor je relatie, gezondheid, sociale leven en je werk. Leer dichter bij je gevoel te komen en weet wat goed voor jou voelt.

De grootste verschillen tussen HSS en HSP

HSP-ers zijn een stuk rustiger. Het verwerken van stemmingen, emoties, indrukken en de hoeveelheid prikkels is heel vermoeiend. HSP-ers hebben vaak meer tijd voor zichzelf nodig en moeten regelmatig tot zichzelf komen. Ze zijn ook meer gevoelig voor angsten, nieuwe indrukken en mensen. Een HSS-er heeft dat niet en zoekt juist prikkels op. Dit geeft de nodige spanning en nieuwe uitdaging, want het is soms een wisselwerking tussen de nodige uitdaging en je innerlijke rust. De naam high sensation seeker geeft dan ook aan dat een HSS-er steeds op zoek is naar spanning en sensatie. Dit is beduidend meer dan iemand die niet hooggevoelig is en zeker meer dan HSP-ers. Blijf in elk geval goed naar je intuïtie luisteren.

Risico’s op overprikkeling en burn-out

Door de tegenstrijdigheid in een HSP-er en een HSS-er is in de praktijk best lastig. Om dit in goede banen te leiden, heb je veel zelfinzicht en zelfreflectie nodig. De kans dat je te veel wilt, maar dat je innerlijk systeem het niet altijd bij kan houden, is zeker aanwezig. Een overload aan prikkels of te lang blijven doorgaan met dingen kan ook slopend zijn, als je dit niet goed in balans weet te houden. Als je niet tijdig op de rem trapt, kan je meer risico lopen op overspannenheid, dus blijf alert op burn-out preventie.

Lees ook ons blog over overprikkeling bij HSP-ers.

“Ben jij ook een hooggevoelige high sensation seeker?”