Al je hoogsensitief bent, ben je gevoeliger voor diverse werkomstandigheden en werkstress. Hoe ga je hier mee om?

Hoogsensitief op je werk

Bij HSP-ers met een verhoogde gevoeligheid voor prikkels komen stress en mentale uitputting vaker voor. HSP-ers hebben meer kans op stress, concentratieproblemen en overmatig emoties op het werk. In de praktijk kunnen stressgerelateerde problemen bij hoogsentieve personen tot een burn-out leiden. Mede doordat HSP-ers meer prikkels waarnemen en informatie diepgaander verwerken. De werkomgeving kan veel eisen stellen en als hier veel prikkels en spanning uit voortvloeien, is je hoogsensitiviteit op je werk zeker niet altijd makkelijk.

Werken in kantoortuinen

Uit onderzoek blijkt dat haast niemand houdt van open kantoortuinen. HSP-ers er meestal nog meer moeite mee. Uit een enquête hierover blijkt dat 40 procent van de HSP-ers zich dagelijks overprikkeld voelt op het werk. De meerderheid vindt het lastig om met veel collega’s in een ruimte te zijn. Driekwart noemt geluid als reden voor overprikkeling. Maar ook emoties, geuren en het humeur van collega’s kunnen belastend zijn. Voor een hoogsensitieve werknemer zou een eigen kamer het beste zijn, maar dat is vaak niet mogelijk. Toch is het belangrijk om je werkplek en omgeving proberen zodanig aan te passen dat je hier goed in kunt functioneren. Hoogsensitief op je werk vraagt meer aandacht dat bij andere personen.

Herstelmomenten inbouwen

Naast je werk is het onontbeerlijk om gedisciplineerd je leven in te richten. Door genoeg te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen, bouw je weerstand op tegen overprikkeling. Daarnaast is het belangrijk om voldoende herstelmomenten in te bouwen.

Probeer vaker wat korte pauzes te nemen: even wegkijken van je computerscherm of een ommetje naar de drankenautomaat maken. Daardoor dalen je stresshormonen weer naar een normaal niveau. Andere manieren om aan de prikkels van een kantoortuin te ontsnappen, zijn een lunchwandeling maken, een stilteruimte opzoeken, een koptelefoon dragen en aangeven wanneer je niet gestoord wilt worden. Je kunt ook bij je leidinggevende of bij collega’s aankaarten dat je hinder van geluiden en prikkels ondervindt. Als HSP-er is het belangrijk om hierin goed voor jezelf op te komen en je wensen en behoeften niet in te slikken.

Stress door slechte werksfeer

Omdat HSP’s gevoeliger zijn voor externe omstandigheden, heeft een onprettige werksfeer  en harde cultuur vaak een veel grotere invloed op hun welzijn. Uit onderzoek blijk dat meer dan 90 procent van de HSP-ers een slechte werksfeer het meest overprikkelende aspect op de werkvloer vindt. Gevolgd door andere sociale stressfactoren zoals geroddel, onenigheid met leidinggevenden of een slecht humeur van collega’s. Hoogsensitieve personen hebben vaak feilloze antennes voor de behoeften en verwachtingen van anderen. Een gefrustreerde collega in je team, de jaloerse blik van een ander of het verdriet van iemand naast je. De  constante emoties van anderen waarnemen leidt af van je taken en vreet energie.

Lees meer over hoe gevoelig ben jij voor stress?

Wat zijn de verwachtingen?

HSP-ers doen er goed aan te beseffen dat ze niet hoeven in te gaan op elke onuitgesproken behoefte of verwachting. Je kunt jezelf op het moment dat je de gevoelens van een ander opmerkt  drie vragen stellen:

  • Moet ik hier wat mee?
  • Wil ik hier wat mee?
  • Moet ik hier nu gelijk wat mee?

Als het antwoord nee is, lukt het je wellicht makkelijker om er niet op in te gaan. Van een proces waarin je onbewust automatisch meebeweegt, maak je zo een bewust afwegingsproces met een ingebouwde buffer. Om het onderscheid tussen je eigen emoties en die van anderen helder te krijgen, helpt het om een paar keer per dag stil te staan bij hoe je je van binnen voelt. Zit ik goed in mijn vel? Kan ik mij goed focussen op mijn werk en voel ik mij niet verplicht om dingen te doen die ik eigenlijk niet wil? Een beetje meer ‘selfcare’ zou goed voor je zijn. Leer nee zeggen zonder schuldgevoel tegen dingen die niet goed voor je zijn.

Hoogsensitief op je werk: time-out nemen

Probeer meer respect voor je innerlijke lichaamssignalen te hebben. Je lichaam heeft een intelligentie. Het is verstandig om vaker te accepteren wat je lijf je probeert duidelijk te maken. Je hoeft het niet te doen, maar op langere termijn heeft dat wel gevolgen.
Voel je dat je moe wordt? Ga dan niet nog uren door in de wetenschap dat je het daarmee alleen maar verergert. Heb je hoofdpijn? Neem dan niet gelijk een pilletje, maar bedenk eens wat je hoofdpijn veroorzaakt. Waar heeft het mee te maken? Je wordt je dan veel meer bewust wat je lichaam je probeert te vertellen.

Politieke spelletjes op de werkvloer

Hoewel veel mensen zich daaraan ergeren, hebben HSP-ers nog meer problemen met politieke spelletjes op de werkvloer. Hoogsensitieve personen vinden integriteit belangrijk en houden niet van achterbakse spelletjes, dubbele agenda’s en dubbele boodschappen. Manipulatie, egocentrisch gedrag en hooghartigheid van leidinggevenden is iets waar HSP-ers van gruwelen. Helemaal als je minder zelfvertrouwen hebt en je snel laten overrulen door anderen. Het zou goed zijn om je eigenwaarde te vergroten door hier bijvoorbeeld cursus zelfvertrouwen voor te volgen.

Je niet begrepen voelen

Slechte communicatie op de werkvloer komt in de praktijk ook veelvuldig voor. Hierdoor ervaar je meer spanning en kun je je ook niet begrepen voelen. Hoogsensitief op je werk betekent ook dat niet iedereen je manier van denken en doen zal begrijpen. Ze vinden je misschien te gevoelig, te snel emotioneel, je trekt je dingen veel te veel aan je trekt je snel terug. Je kan je afgewezen voelen, mede doordat je uitspraken en situaties vaak te persoonlijk aantrekt. Het is dan van belang om je eigen aannames en waarnemingen te checken met de werkelijkheid. Zijn dingen echt zo bedoelt of maak jij het zelf snel persoonlijk door je gevoeligheid. Het helpt om je gedachten en gevoelens uit te spreken, zodat anderen in je werkomgeving hier meer rekening mee kunnen houden.

Hoogsensitief en snel overprikkelt raken

HSP-ers zijn vaak niet erg sterk in snel en oplossingsgericht denken en handelen. De talenten van een hoogsensitief persoon liggen meer op het gebied van zorgvuldigheid, doordachtheid en empathie. Daarmee kom je wat langzamer tot oplossingen. Een HSP-er heeft vaak even tijd nodig om informatie te plaatsen en (diepgaand) te verwerken. Je vertrouwt liever op je intuïtie en daarvoor heb je innerlijke rust nodig. Overprikkeling overstemt namelijk je intuïtief vermogen. Feit blijft dat je door je hooggevoeligheid eerder gevoelig bent voor prikkels, waarbij overprikkeling bij HSP-ers dan ook vaak voorkomt.

Wil je hulp bij problemen op het werk?

Ervaar je ook meerdere strubbelingen en problemen op je werk als HSP-er? Wat heb je nodig om beter je werk te kunnen uitvoeren? Wellicht kunnen wij je helpen met één van onze maatwerk trainingen die mogelijk bekostigd kunnen worden uit je persoonlijk (opleidings)budget. Vraag ons naar de mogelijkheden!

“Hoogsensitief op je werk: wat heb je nodig om beter te werken”