Ben je hoogsensitief en heb je het gevoel dat je tegen een burn-out aanzit? Waarom ben je hier als HSP-er extra gevoelig voor?

Burn-out bij hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve personen zijn meer gevoelig voor drukte, prikkels, geluiden, spanningen en stress. Als je een langere periode achter elkaar veel spanningen en stress ervaart zonder dat je genoeg innerlijke rust krijgt, loop je hiermee op den duur meer risico op een burn-out. Mede doordat je gebeurtenissen op situaties veel intenser beleeft en dingen veel meer impact op je hebben. Aks je dan ook dingen moeilijk kunt loslaten en hier steeds meer over gaat piekeren, kun je ook slaaptekort krijgen. Dit maakt je nog meer prikkelbaar, terwijl je het ook nog zo goed mogelijk voor anderen wilt doen.

Veel voorkomende klachten bij HSP

Onderstaande klachten en kenmerken kunnen spelen bij dreigende burn-out.

  • Steeds meer en sneller overprikkelt raken
  • Je steeds meer zorgen maken over van alles
  • Nare situaties of veranderingen op je werk
  • Spanningen en ruzies in je relatie of familie
  • Je steeds niet gezien, gehoord en begrepen voelen
  • Te veel anderen pleasen, maar je zelf te kort doen
  • Veelvuldig over je grenzen gaan
  • Veel verplichtingen waar je geen nee tegen durft te zeggen
  • Onvoorziene situaties die hard ingrijpen

Iedereen heeft een bepaald incasseervermogen. Als er in korte tijd te veel dingen gebeuren of situaties niet goed gaan, raakt je innerlijk stressysteem overbelast met een mogelijk burn-out tot gevolg. Hoe gevoelig ben jij voor stress?

Luister eens naar jezelf

Veel HSP-ers staan continu afgesteld op de ander. Wat de ander wil, wat de ander behaagt en wat de ander nodig heeft. Dit kan zowel werkgerelateerd als privé zijn. Nee zeggen zonder schuldgevoel is iets wat je vaak lastig vindt. Bang dat een ander teleurgesteld in je raakt of misschien wel boos wordt. Een burn-out bij hoogsensitiviteit wordt ook voor een groot deel veroorzaakt omdat je te weinig naar jezelf luistert. Wat jij wilt, wat jouw behoeftes zijn en waar jij blij van wordt of warm voor loopt. Je (te) hoge dienstbaarheid naar anderen kan te ver doorschieten, waarbij je amper meer luistert naar je innerlijke stem.

Burn-out bij HSP door grenzen overschrijden

Je eigen grenzen bewaken om burn-out klachten bij HSP te voorkomen, is echt zeer belangrijk. Dit is tevens de crux, want veel HSP-ers vinden dat erg lastig. Vaak weet je niet eens goed waar je grenzen liggen. Laat staan dat je deze tijdig kan aangeven en bewaken. Veel HSP-ers met burn-out klachten zijn langdurig over zijn grenzen gegaan. Mede door je pleasegedrag naar anderen, je hoge empathie en het goed willen doen voor anderen.

Lees meer over grenzen stellen voor HSP-ers.

Overbelasting op je werk

Als HSP-er kan werken soms ook een hele uitdaging zijn. Zeker in een werkomgeving met veel prikkels of een kantoortuin. Al die indrukken, geluiden en mensen maken je hoofd moe en je kunt er vaak niet aan ontsnappen. Probeer voor jezelf te bedenken wat je nodig hebt om je werkomgeving rustiger te maken. Meer thuis werken? Een andere werkplek? Je vaker kunnen terugtrekken in een rustige kantoorplek? Praat met je leidinggevende en ga samen kijken wat de mogelijkheden zijn. Zie dat niet als een teken van zwakte, maar juist als kracht. Je komt dan meer voor jezelf op en dat is juist positief!

Leer beter ontspannen

Zorg dat je na je werk of na een indrukmakende gebeurtenis enige rust krijgt. Bedenk wat je kan helpen om meer te ontspannen, zoek de natuur op, ga na het eten even wandelen, in bad, je even terugtrekken op de slaapkamer of iets anders dat je lijf en geest tot rust brengt. Ook juist actief worden met sport helpt ook om meer endorfine te krijgen, waardoor stress meer uit je systeem verdwijnt. Terwijl de een gaat hardlopen of fietsen, voelt de ander meer voor lichte krachttraining of juist ontspannen door yoga. Doe wat bij jou past.

Burn-out bij hoogsensitiviteit

Traingingsbureau Twinpower heeft een nieuw burn-out programma ontwikkeld die je kan helpen om sneller van je burn-out klachten te herstellen. Daarbij kijken we naar de oorzaken van je burn-out, maar ook wat je nodig hebt om hiervan goed te herstellen. Met dit nieuw burn-out programma maken wij een combinatie van coaching en training op alle facetten die van belang zijn om weer grip op je mentale gesteldheid, fysieke gesteldheid en psychische gesteldheid te krijgen. Afhankelijk van je eigen ontwikkelingspunten en leerdoelen, krijg je ook preventief handvatten aangereikt om uit je valkuilen te blijven en ervoor te zorgen dat je beter weet waar je op moet letten om een nieuwe uitval of klachten te voorkomen.

Klik door naar ons nieuwe burn-out programma.

“Burn-out bij hoogsensitiviteit kan jou ook overkomen”