Hoe komt het dat vooral HSP-ers moeite hebben met grenzen stellen?
Grenzen stellen voor HSP-ers
Grenzen stellen voor hoogsensitieve personen is vaak extra moeilijk. Juist omdat ze goed aanvoelen hoe anderen zich voelen. Deze intuïtie is een geweldige gave, maar daar moet je wel mee leren omgaan, zonder jezelf te verliezen of door anderen gemanipuleerd te worden. Als je veel toegeeft en over je grenzen gaat, kan je je uiteindelijk niet begrepen en snel gekwetst voelen. Met name als je de ander en zijn of haar belang altijd voor laat gaan en jezelf op de tweede plek zet. In elke situatie denk je dan snel: “wat zal een ander daarvan vinden en wat wil hij of zij”? Je zit dan letterlijk te veel in het ‘straatje’ van de ander te denken en neemt dat als vertrekpunt voor je eigen acties.
Grenzen aangeven en naar je lichaam luisteren
Je hebt je lichaam nodig om je grenzen te vinden en te beschermen. Je brein, je hart en je lichaam zijn alle drie intelligente onderdelen. Samen zorgen ze voor je evenwicht als je in balans bent. Maar je hoofd en hart kennen geen grenzen. Als je je lichaam negeert, raak je uit evenwicht. Als je niet naar je lichaamssignalen luistert, kan het gebeuren dat je pas na een gesprek of discussie merkt dat iemand over je grenzen ging. Herkenbaar? Je was misschien ook niet duidelijk in je communicatie of durfde niet je eigen mening te geven. Je moet leren proberen heel precies en duidelijk aan te geven aan anderen wat je wel of niet wilt. Probeer zo veel mogelijk assertief communiceren toe te passen.
Wat vertelt je lichaam jou?
Het ontdekken van je grenzen begint door te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Voelt iets goed of juist niet goed voor je? Als je goed bent afgestemd op je innerlijke intuïtie of onderbuikgevoel, krijg je ook signalen door. Luister je dan naar je ratio (feiten) of voel je in je lichaam als er iets wel of niet klopt? Als hoogsensitief persoon (HSP) pik je veel energie van anderen op in bepaalde situaties. Dat vertaalt zich vaak in dat onderbuikgevoel. Probeer je daar dus zo goed mogelijk op af te stemmen.
Grenzen stellen met respect voor jezelf
Heb meer respect voor je innerlijke lichaamssignalen en zie het niet alleen als instrument om dingen mee uit te voeren. Je lichaam heeft een intelligentie. Het is verstandig om vaker te accepteren wat je lijf je probeert duidelijk te maken. Je hoeft het niet te doen, maar op langere termijn heeft dat wel gevolgen. Voel je dat je moe wordt? Ga dan niet nog uren door in de wetenschap dat je het daarmee alleen maar verergert. Heb je hoofdpijn? Neem dan niet gelijk een pilletje, maar bedenk eens wat het kan zijn dat je hoofdpijn hebt. Waar heeft het mee te maken? Je wordt je dan veel meer bewust wat je lichaam je probeert te vertellen.
Leer van je fouten en wees geen pleaser!
Door te leren van je fouten, juist door over je grenzen te gaan, leer je wat je niet moet doen. Je kan ziek worden van te veel stress en door het negeren van je grenzen. Waar denk je dat al die vage klachten vandaan komen? Je lichaam vertelt je wel hoeveel stress je aankan, maar dan moet je er wel naar luisteren. Als je heel hard werkt en je voelt de energie stromen, dan is het niet erg om hard te werken. Voel je je wat down en heb je weinig energie, dan honger je jezelf energetisch uit en zal je echt een stapje terug moeten doen. Geef meer aandacht aan jezelf en voorkom dat je te veel in pleasegedrag beland, ten koste van je eigen innerlijke rust.
Waarom is grenzen stellen voor HSP-ers moeilijk?
Als je hoogsensitief bent, kan het egoïstisch voelen als je je grenzen aangeeft. Veel HSP-ers zijn dit niet gewend en moeten dit nog leren. Je hebt de neiging om alles vanaf het begin goed te willen doen. Vaak op een geforceerde manier. Dit levert direct extra druk en stress op, waardoor je kan doorschieten in je prestatiedrang. Veel HSP-ers vertonen zelfs perfectionistisch gedrag. Het is belangrijk om je te realiseren dat je niet perfect hoeft te zijn en dat je jezelf mag toestaan om fouten te maken. Wat alléén zo kun je iets nieuws leren en beter je grenzen stellen voor jezelf.
Zeg vaker nee en oefen hiermee
Door bepaalde situaties waarin je je grenzen aangeven van tevoren oefent, kan je jezelf trainen om vaker nee te zeggen. Nee zeggen tegen dingen die je niet wilt geeft je meer ruimte. Probeer situaties voor te stellen op de manier waarvan jij denkt dat het zal gebeuren. Bedenk dat vooraf wat je wilt, wat jouw behoefte is en blijf in verbinding met je lichaam. Zo kun je leren wat je dan gaat zeggen als een dergelijke situatie zich voordoet. Hoe meer je hiermee oefent, hoe beter je leert nee zeggen. Blijf het verder verfijnen en afstellen tot het voor jou goed voelt. Zo kom je dichter bij je intuïtie. Je lichaam weet wat goed voor je is, luister er naar.
Lees ook ons interessant blog over leren nee zeggen zonder schuldgevoel.
Wil jij ook beter je eigen grenzen stellen en bewaken?
Wil je na het lezen van dit blog ook beter voor jezelf opkomen en je eigen grenzen stellen? Dan kunnen wij voor jou hier een maatwerk “training voor jezelf opkomen” voor opstellen.
Geef een reactie