Heb je ook vaak last van vermijdingsgedrag en weet je eigenlijk niet waarom?

Vermijdingsgedrag

Vermijdingsgedrag komt voor bij mensen die diverse situaties uit de weg gaan. Misschien omdat ze bepaalde confrontaties niet aan durven gaan. Zie je vaak op tegen spanning gevende gesprekken? Ga je discussies en conflicten zo veel mogelijk uit de weg? Stel je vaak dingen uit omdat je er tegen op ziet, terwijl je eigenlijk niet weet waarom? Heb je best last van je vermijdingsgedrag en zou je meer zelfverzekerder worden? In dit blog leggen we uit hoe het vermijden van diverse situaties je absoluut niet verder helpen.

Hoe ontstaat vermijdingsgedrag?

Afhankelijk van je opvoeding, bepaalde karaktereigenschappen en latere gebeurtenissen, kan vermijden een copingmechanisme zijn om je valkuil te bestrijden. Als je iets overkomt dat je niet wilt of iets dat veel impact op je heeft, dan kun je net doen alsof het er niet is. Je beschermt als het ware jezelf tegen een nare ervaring. Je zoekt niet naar de oorzaak van je weerstand. Ook probeer je het niet op te lossen, maar je loopt er liever voor weg. Bedenk dan dat je het probleem hiermee in stand houdt. Op de korte termijn geeft het kortstondige opluchting, maar op de langere termijn kan vermijdingsgedrag je juist heel veel stress opleveren, omdat je dingen nooit constructief leert op te lossen. Dit geldt ook zeker bij conflictvermijdend gedrag, waarbij je discussies uit de weg gaat.

Wat veroorzaakt vermijden?

Ze zeggen weleens: ‘’vermijden doet lijden’’, maar dat is wel zo. Doordat je nooit goed onderzoekt ‘waarom’ je dingen vermijdt, kies je onbewust de weg van de minste weerstand. Deze weg lijkt het makkelijkst, maar je kan er juist last van krijgen op langere termijn. Je blijft dingen maar voor je uitschuiven, terwijl je wel weet dat het eigenlijk niet goed is. Je kan belanden in piekergedrag, waardoor je er in je hoofd steeds over blijft malen. Niet echt effectief voor je innerlijke rust.

Hierbij alvast een aantal tips bij uitstelgedrag.

Faalangst en perfectionisme vergroot vermijdingsgedrag

Mensen die gevoelig zijn voor angsten of zelfs faalangst, zijn vaak grote vermijders. Alles wat ook maar enigszins moeilijk is of onoverzichtelijk, gaan ze zo veel mogelijk uit de weg. Bang om fouten te maken, bang om het nooit goed genoeg te doen en bang dat ze kritiek of commentaar krijgen. Hierin schuilt het gevaar dat je dan sterk de focus legt op je prestaties, omdat je bang bent om te falen. Als je hier niet goed de controle over kunt bewaken, kan dit uitmonden in perfectionisme en hoge prestatiedrang. Als je steeds alles zo perfect mogelijk wilt doen, maar je weet niet zeker of iets je lukt, dan schuif je het vaak voor je uit.

Hoe kun je hieraan werken?

Om te werken aan je vermijdingsgedrag, moet je eerst inzien en bewustwording krijgen wat de werkelijke redenen hiervoor zijn. Je moet het eigenlijk ‘’doorleven’’ om er achter te komen waarom je deze overlevingsstrategieën (onbewust) gebruikt om met nare situaties om te gaan. Je zal bepaalde negatieve patronen moeten leren doorbreken, zodat je beter begrijpt waar je aan moet werken. Door naar de kern van je vermijdingsgedrag te gaan, leer je je eigen gedachten en gedrag beter te kennen en kun je met ‘omdenken’ het gaan aanpakken.

Trauma’s uit het verleden

Indien er sprake is van trauma’s uit het verleden, zal je ook snel dingen vermijden die het kunnen oproepen. Je wilt er liever niet aan herinnert worden en het doet je innerlijke pijn omhoog komen. Bepaalde triggers in het heden kunnen soms snel dingen bij je oproepen. Het gaat er dan om dat je het leert relativeren in het heden. Heb je er veel last van, zou je therapie of training kunnen overwegen. Nare (onverwerkte) ervaringen uit het verleden kunnen het innerlijk pijnlichaam bij je steeds weer triggeren. Je zal dan de pijn willen vermijden, waardoor de cirkel weer rond is in het vermijdingsgedrag.

“Vermijdingsgedrag heeft verschillende oorzaken”