Heb je een negatief zelfbeeld en wil je eraan werken om je gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld te vergroten?
Negatief zelfbeeld en lage eigenwaarde
Vooral introverte en meer verlegen vrouwen hebben een negatief zelfbeeld en een lager gevoel van eigenwaarde. Als ze slecht presteren denken ze al snel: ‘dit is veel te moeilijk voor mij” of ‘’dat kan ik gewoon niet’’. Dat kan hun eigen twijfels ondermijnen, waardoor hun zelfvertrouwen hen in de steek laat. Een negatief zelfbeeld is iets wat vaak al in de jeugd is ontstaan. Dit is vaak een samenloop van opvoeding, omgeving, negatieve familiegebeurtenissen, veel kritiek en feedback krijgen, gepest worden etc. Dit kan in latere relaties of binnen een werkomgeving versterkt worden. Dit zijn veel terugkerende facetten die kunnen leiden tot een negatief zelfbeeld en een lage eigenwaarde.
Het is dus van belang om je eigenwaarde te vergroten.
Zelfbewustzijn en laag zelfbeeld
Veel vrouwen hebben een gebrek aan eigenwaarde. ‘Ze hebben moeite om te geloven dat ze er echt mogen zijn. Ze vinden zichzelf niet slim, aardig of knap genoeg. Hun onzekerheid compenseren ze door nog harder hun best doen, nog betere prestaties te leveren, er nog mooier uit te zien.’ Een negatief zelfbeeld ligt aan de basis van veel psychisch lijden. ‘Als je jezelf niet de moeite waard vindt, ben je kwetsbaar. Mensen met een negatief zelfbeeld vinden het vaak moeilijk om hun emoties goed te verwerken. Ze blijven hangen in: “ik ben schuldig, ik heb het verkeerd gedaan.” In plaats van daar met anderen over te praten, houden ze hun gevoelens voor zich.
Ze verbergen wat er in hen speelt, uit angst om raar gevonden te worden. Een laag zelfbeeld maakt dan ook heel eenzaam. Het is een risicofactor voor depressie, faalangst, eetstoornissen.
Negatief zelfbeeld: hoe ontwikkelt dit zich?
Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld eigenlijk? Wat maakt dat het erger wordt of juist kan verbeteren? Vertrouwen in de eigenwaarde ontwikkelt zich onder invloed van opvoeding en omgeving. De honderdduizenden interacties met ouders of opvoeders, en daarbovenop de ervaringen met leeftijdsgenoten, vriendjes en leerkrachten, bepalen hoe iemand naar zichzelf kijkt. Als kinderen opgroeien in een warm nest en onvoorwaardelijke liefde ontvangen, zal dat hen helpen een positief beeld van zichzelf te krijgen. Denigrerende opmerkingen: ‘’daar ben jij te onhandig voor” of overdreven boosheid, kunnen bij herhaling negatief inwerken op iemand zijn zelfbeeld.
Hoge eisen stellen
Hoge eisen stellen of het gevoel dat je niet serieus genomen wordt, kunnen de kiem leggen voor een negatief zelfbeeld. Dan nestelt zich het hardnekkige denkbeeld: “ik ben niet slim, leuk of mooi genoeg.” Dat zal niet gebeuren als een opvoeder of partner een keer zegt dat je niet goed genoeg bent. Maar als de boodschap maar vaak genoeg herhaald wordt, gaat je er op den duur in geloven. Anders dan de woorden ‘zelfbeeld’ en ‘eigenwaarde’ suggereren, zijn de ogen van anderen dus heel belangrijk bij de vorming ervan.
Als je hoge eisen aan jezelf stelt, kan dit leiden naar perfectionisme en een hoge prestatiedrang.
Vertrouwen in de eigen vaardigheden
Vertrouwen in de eigen vaardigheden ontwikkelt zich allereerst door – heel simpel- meer vaardigheden op te doen. Over het algemeen geldt: hoe beter iemand ergens in is, hoe groter diens zelfvertrouwen op dat gebied. Wie nog nooit heeft gesurft, zal zich daarover nog niet erg zelfverzekerd voelen. Maar wie surfles heeft gehad en veel heeft geoefend, zal met meer zelfvertrouwen op het surfboard stappen. Daarom zijn mensen als ze beginnen aan een nieuwe baan vaak wat onzeker. Als ze eenmaal zijn ingewerkt en nieuwe dingen hebben geleerd, groeit hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Toch is er een wisselwerking met eigenwaarde en spelen vroege ervaringen hierin een beginnende rol.
Ben je ook vaak een sterke twijfelaar over jezelf? Ben je altijd bang dat je niet goed genoeg bent of dat je door de mand valt? Lees dan ook ons blog over het imposter syndroom.
Wil je meer zelfbewust worden en je eigenwaarde vergroten? Dan kunnen onderstaande tips je helpen om je zelfvertrouwen en laag zelfbeeld te vergroten:
Geef een reactie