Perfectionisme loslaten is erg belangrijk als er sprake is van ongezond perfectionisme.

Perfectionisme loslaten

Veel perfectionisten vinden het erg lastig om hun perfectionisme los te laten. In hun ogen is dit vrijwel onmogelijk. In hun hoofd weten ze precies hoe het moet en eerder stoppen is geen optie. Perfectionisme loslaten is voor een rasechte perfectionist dan ook het moeilijkste dat er is. Zo lang je dwangmatig gedreven worden door een innerlijke stem dat het altijd beter kan, zal je daar naar blijven luisteren. Het is van belang om te weten of er sprake is van gezond perfectionisme of ongezond perfectionisme.

Gezond en ongezond perfectionisme

We spreken van gezond perfectionisme als je nog enigszins begrip en controle hebt over je acties en prestaties. Je wilt alles wel zo goed mogelijk doen en streeft hoge kwaliteit na, maar je kan het uiteindelijk accepteren als het niet helemaal perfect is. Je bent je ervan bewust dat je altijd een keuze hebt. Bij ongezond perfectionisme sla je meer door en ben je de controle om je in te houden kwijt. Je streeft in vrijwel alles perfectionisme na, wil absoluut geen fouten maken en wordt gevoed door onderliggende faalangstLeer je onzekerheid overwinnen, werk aan je zelfbeeld en eigenwaarde en aan het vergroten van je zelfvertrouwen. Hiermee krijgt perfectionisme minder grip op je en kun je het op een gezonde manier hanteren.

Perfectionisme loslaten op het werk

Voor een gedreven werknemer is perfectionisme loslaten op het werk soms knap lastig. Met name als je een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebt en geneigd bent om veel werk naar je toe te trekken. Je weet nu eenmaal het beste hoe het moet en stel dat je collega het niet goed (genoeg) doet in jouw ogen? Vele doemscenario’s spelen zich af in je hoofd waar je maar moeilijk van loskomt. Je voelt je vaak opgejaagd, omdat er nog zo veel werk op je wacht. Herkenbaar? Perfectionisten hebben het ook extra zwaar op hun werk. Helemaal als je in een prestatiegerichte werkcultuur werkt of als dit juist ook één van je kenmerken is. Het maakt je gestrest, vermoeid, rusteloos, onzeker en gefrustreerd.

Valkuilen perfectionisme

De grootste valkuilen bij perfectionisme zijn:

  • Hoog verantwoordelijkheidsgevoel
  • Hoge prestatiedrang
  • Absoluut geen fouten willen maken
  • Snel last van faalangst
  • Onzekerheid in de diepere laag
  • Onveilig gehecht zijn
  • Hooggevoeligheid (HSP)
  • Hoogfunctionerend autisme (ASS)
  • Laag zelfbeeld en verminderd zelfvertrouwen
  • Gebrekkig assertief vermogen

Bovengenoemde valkuilen en kenmerken komen veel voor bij perfectionisten. Herken je je in meerdere facetten van bovengenoemde valkuilen, dan is het raadzaam om hier aan te werken. Zeker als je veel stress ervaart, met burn-out klachten loopt of al een burn-out hebt gehad.

Lees ook:

Impostersyndroom en faalangst

Perfectionisme en een hoge prestatiedrang

10 tips bij perfectionisme overwinnen

Perfectionisme loslaten met training

Met gerichte training bij perfectionisme, kan je leren om hier beter mee om te gaan. Wat zijn jouw valkuilen en met welke probleemgebieden heb je de meeste moeite? Waar zitten jouw ontwikkelingspunten en hoe kan je jouw perfectionisme loslaten en hier gezonder mee omgaan?

Met onze training perfectionisme zetten wij een maatwerk training voor je op die volledig is afgestemd op je persoonlijke leerdoelen. Niet elke perfectionist is namelijk hetzelfde. Je kunt deze training volgen in Groningen, Friesland, Drenthe en online in Teams.

“Perfectionisme loslaten kan je leren, het kan namelijk wel anders”