Wil je graag assertiever worden, maar gedraag je je vaak passief? Hoe kan jij ook assertiever worden in je gedrag en communicatie naar anderen?

Assertiever worden: waar komt je passief gedrag vandaan?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het moeilijk vindt om assertief te zijn. Niet assertief gedrag ontstaat in de meeste gevallen in je jeugd. Dit heeft te maken met je opvoeding, je vroegere en huidige relaties, teleurstellingen en mislukkingen. Dit kan mede de oorzaak zijn dat je het gevoel hebt je leven niet in eigen hand of onder controle te hebben. Daarnaast wordt meer passief gedrag bij vrouwen ook eerder aangemoedigd dan bijvoorbeeld bij mannen. Niet voor niets bestaan er vaak communicatieproblemen tussen mannen en vrouwen. Niet in de laatste plaats omdat mannen vanuit hun ‘man zijn’ zich eerder assertief (soms met neiging naar agressief) opstellen. Vrouwen vertonen van nature en door hun opvoeding eerder subassertief gedrag.

Passief gedrag: waarom doe je dat?

Als je ouders, broers, zussen, vrienden of leraren vrij dominant en controlerend waren (of nog steeds zijn), heb je je als kind misschien vaak ondermijnd gevoeld. Misschien ben je vaak bang (geweest) om voor je eigen mening op te komen of om vrijuit te spreken. Als je vroeger nergens om mocht vragen en snel bang was om anderen te ergeren of tot last te zijn , dan is het logisch dat je niet hebt geleerd om voor je zelf op te komen. Ook als je geen goed beeld hebt van je rechten of je behoeften durft uit te spreken, dan zal je sneller ervaren dat mensen over je heen lopen. Assertiever worden betekent ook goed voor jezelf opkomen.

Assertiever worden: zonder nadelige overtuigingen

Assertiever worden vraag de nodige aandacht, kennis en overtuigingen dat het ook anders kan. Je hoeft niet je hele leven bepaalde overtuigingen aan te hangen, omdat je daarmee bent opgevoed of omdat je zo bent behandeld. Bepaalde overtuigingen en gedrag kunnen diep ingeworteld zijn. Dit zijn soms lastige gedragspatronen die je beter kan doorbreken. Daardoor kan je geleerd hebben om hulpeloos en gelaten te zijn. Je denkt misschien (al dan niet terecht) dat je geen controle hebt over huidige en toekomstige gebeurtenissen. Dus ben je ook niet geneigd om dingen daadwerkelijk te veranderen. Heb je je zelf al eens afgevraagd wat je nu tegenhoudt?

Waarom vind je het moeilijk om assertief te zijn?

Assertiever worden leer je niet van de een op andere dag. Vaak zijn er diverse redenen waarom je dit moeilijk vindt. Herken jij je in het volgende?

  • Je voelt je vaak besluiteloos of durft geen besluit te nemen

  • Je voelt je onzeker en mist een goed gevoel van zelfvertrouwen

  • Je voelt je niet ‘in control’ bij de dingen die je doet, denkt of zegt

  • Je durft niet goed voor je rechten op te komen of weet niet welke dat zijn

  • Je kunt slecht tegen boze en agressieve mensen, die maken je angstig

  • Je bent snel bang dat je de verkeerde dingen zegt, dus zeg je liever niets

  • Je weet dat je over je heen laat lopen, maar hebt dit niet onder controle

  • Je wil dolgraag assertiever worden, maar weet niet hoe

Welke redenen heb jij om niet assertief te zijn?

Wil je meer lezen over wat assertief zijn precies inhoudt, lees dan verder op “wat is assertief”?

Wil je echt aan je assertiviteit gaan werken, dan hebben wij een persoonlijke en op jouw leerdoelen afgestemde assertiviteitstraining voor je. Hierbij gaan we dus vooral in op jouw assertiviteitsproblemen en geven wij je handvaten voor de punten waar jij tegenaan loopt. Op deze manier is onze assertiviteitstraining het meest effectief en efficiënt!

“Assertiever worden vergroot je eigenwaarde en levensgeluk”