Zoek je hulp bij je burn-out in Groningen, Assen, Drachten of online? Als burn-out coach kunnen wij je helpen bij je burn-out klachten en burn-out herstel.

Hulp bij burn-out

Heb je een (dreigende) burn-out, voel je je overspannen, uitgeblust en heeft de huisarts bij jou een burn-out vastgesteld? Dan wil je graag de juiste hulp bij burn-out, zodat je snel en goed kunt herstellen van je burn-out. Met behulp van een maatwerk burn-out programma, leer je diverse tools die aansluiten bij je herstelproces. Hiermee krijg je het advies, tips en handvaten voor je daginvulling, je energielevel verhogen, piekeren, je gezondheid, assertiviteit en eventuele re-integratie terug naar werk.

Het verschil tussen de ene en andere burn-out

Er zijn eigenlijk twee typen burn-out.

  • Eerste type:
    Bij dit type is je cortisolspiegel verhoogd. Voor de buitenwereld lijkt het er op dat je geen burn-out hebt, want je bent hyperactief. Echter wat je doet is minder effectief dan voorheen. Je hebt veelal een nerveus opgejaagd gevoel en tekenen van een verminderd functionerend zenuwstelsel. Het lukt meestal niet om jezelf af te remmen, simpelweg omdat je het idee hebt dat dat niet nodig is en je best nog verder kunt. Vaak moet iemand jou van buitenaf geforceerd afremmen (je naar huis sturen of ziek melden). Je laat je eigenlijk door niemand afremmen, neemt de zorgen die anderen over je maken niet serieus, wuift dit en de signalen die je zelf opmerkt weg.

  • Tweede type:
    Bij dit burn-out type is de cortisolspiegel ‘plat’. Je bent volledig uitgeput en krijgt bijna niets meer uit je handen. Afremmen is niet nodig, want je kunt weinig tot niets meer. Als je gedurende langere tijd chronisch bent blootgesteld bent aan stress, is je zenuwstelsel ook verstoord. Hierdoor gaat lezen, concentreren en besluiten nemen vrijwel niet meer. De accu van je lichaam is volledig leeg.

Hulp bij burn-out: werken aan je burn-out herstel

Bij een burn-out is het belangrijk om eerst een goede basis aan te leggen. Daarin geef je eerst aandacht aan je lichaam en fysieke gesteldheid. Veel van je basis burn-out herstel is fysiek. Na enige tijd zullen spanningsklachten verminderen, je oververmoeidheid neemt af en je stresshormonen komen langzaam maar zeker terug naar een basisniveau. Door een goede basis aan te leggen, keer je langzamerhand terug naar een evenwichtig leven.

Een goede basis bevat de volgende onderdelen:

  • Werken aan je vermoeidheid, spanningsklachten en accepteren dat je in de basis nog erg weinig energie hebt.

  • Rust zien terug te vinden, dingen doen waar je blij van wordt of die je helpen om weer bij je innerlijke rust te komen en een positieve mindset.

  • Het opbouwen van je conditie en energievoorraad door beweging, licht sport, natuur en weer leren genieten van de dingen die leuk en belangrijk voor je zijn.

  • Hoe maak je een dagindeling die je helpt herstellen? Met behulp van energiezuinige leefregels en het conditie opbouwschema maak je een uitgebalanceerde en rustgevende dagindeling, waardoor je weerstand opbouwt en je je eigen behoeften en tempo terugvindt.

  • Duidelijkheid krijgen wat je moet doen en moet laten om je burn-out optimaal te bevorderen.

  • Gezond leren leven, zodat je je conditie, gezondheid en algeheel welzijn omhoog gaan.

  • Werken aan een goede nachtrust, het verminderen van piekeren en stressregulatie.

Niets doen helpt je niet

Als je weet dat je een burn-out hebt of overspannen bent en je misschien voorlopig hele dag thuis zit kunnen de dagen soms leeg aanvoelen. In het begin speelt vermoeidheid nog een grote rol en zal de neiging groot zijn om lekker niets te doen.

Probeer ideeën als “ik moet toch wat doen en nuttig zijn” uit je hoofd te zetten en ruimte te maken voor rust en ontspanning. Daar kom je zeker van bij, maar je bouwt hiermee geen nieuwe energievoorraad op. Het geeft je ook geen houvast hoe je in de toekomst voorkomt dat je in dezelfde valkuilen stapt.

Onthoud:als je de hele dag niets doet, houd je de burn-out in stand”.

Bovendien is de kans groter om depressief te worden, ontzettend te gaan piekeren en je erg schuldig voelen als je niets doet. Door tussen de rustmomenten in activiteiten te ondernemen, help je je eigen herstel. Een dagindeling met inspannende en ontspannende activiteiten biedt je de mogelijkheid om rust, ontspanning en afleiding te vinden. Het biedt structuur, overzicht, vertrouwen en meer hoop op een goede en effectieve burn-out herstel.

Meer lezen over burn-out?

Wil je meer lezen over burn-out, dan zijn deze blogs ook interessant voor je:

Hulp bij burn-out aanvragen?    

Wil je hulp bij burn-out aanvragen voor jezelf of één van je medewerkers? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek of meld je aan voor het burn-out programma. Dit kan in Groningen, Drachten, Assen en online in Teams.

“Werken aan je burn-out helpt je sneller herstellen”