Wil je graag je zelfverzekerder worden, sterker in je schoenen staan en makkelijker zeggen wat je denkt, voelt en wilt?

Zelfverzekerder worden: hoe doe je dit?

Zelfverzekerder worden betekent onder meer dat je met genoeg zelfvertrouwen op een overtuigende manier en op elk gewenst moment zegt wat je wilt zeggen. Je communiceert en handelt in overeenstemming met je normen en waarden en straalt uit wat je wilt uitstralen. Mensen in je omgeving vinden jouw mening belangrijk en jij weet op een natuurlijke wijze respect af te dwingen. Er zijn echter ook mensen die (heel) zelfverzekerd overkomen, maar inwendig misschien ook onzeker zijn.

Waar ben je onzeker over?

Voel jij je vaak onzeker over je zelf en ben je vaak aan het piekeren en overwegen hoe je iets moet doen of hoe je een voorkomend probleem het beste kunt oplossen? Onzekere personen kunnen over verschillende dingen erg onzeker zijn. Ze blijven daarom vaak rondjes draaien, zodat ze geen beslissing hoeven te nemen. We noemen dit ook wel het beruchte ‘uitstelgedrag’.  Niet dat het helpt, want uiteindelijk zal je toch een keuze moeten maken. Zelfverzekerder worden kan je echter leren.

Zelfverzekerder worden: inzicht in je onzekerheid

Om zelfverzekerder te worden, is het van belang om inzicht te krijgen waar je onzekerheid vandaan komt. Wat maakt jou onzeker en waar is dit op gebaseerd? Vaak komt onzekerheid voort uit gedrag, karakterkenmerken en bepaalde situaties die eerder een negatieve rol hebben gespeeld in je leven. Indien bepaalde personen of situaties een negatieve impact op je hebben gehad, kun je hier erg onzeker door worden en dat ben je vaak niet zo maar weer kwijt.

Kinderen die vroeger bijvoorbeeld veel gepest zijn, worden later vaak onzekere volwassenen. Ze hebben vaker een relatief laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en zijn vrij gesloten.

Kenmerken van weinig zelfverzekerdheid

Hieronder de belangrijkste kenmerken van mensen die weinig zelfverzekerd zijn

  • Vaak een laag zelfbeeld over zichzelf

  • Hechten meer waarde aan de behoefte en belangen van anderen, dan aan hun eigen belangen

  • Durven slecht nee te zeggen als hen iets gevraagd wordt

  • Kennen hun eigen krachten en sterke punten niet of slechts matig

  • Weinig eigenwaarde en komen slecht voor zichzelf op

  • Zijn het snel met anderen eens of durven hun eigen mening niet uit te spreken

  • Risico’s uit de weg gaan, bang om te falen

  • Slecht in het ontvangen van complimenten. Die worden vaak weggewuifd.

Zijn meerdere van de bovenstaande punten herkenbaar voor je? Dan zal is het raadzaam om te werken aan je zelfverzekerdheid. Meer herkenbare punten lees je in ons blog over subassertief gedrag.

Hoe kan je zelfverzekerder worden?

Natuurlijk kan ook jij zelfverzekerder worden en oude negatieve en belemmerende gedachten en gedragspatronen doorbreken. Met kleine stapjes werken aan je zelfbeeld en leren inzien dat ook jij de moeite waard bent. Het is van belang dat je hier zelf ook in gelooft. Natuurlijk zal je niet een jarenlang negatief zelfbeeld of onzekerheid ineens kunnen veranderen. Met de juiste handvaten, omdenken en persoonlijke leerdoelen, kan jij ook meer zelfverzekerder worden.

Volg de juiste assertiviteitstraining voor meer zelfverzekerdheid

Bij Trainingsbureau Twinpower kan je een maatwerk assertiviteitstraining volgen, die precies is afgestemd op jouw onzekerheid. Hierin worden juist die ontwikkelingspunten en wenselijke verbeterpunten behandeld die jij nodig hebt om zelfverzekerder te worden. In nader af te stemmen trainingssessies voel jij je gehoord, begrepen en gecoacht. Je zal een betere versie van jezelf te worden. Je zal met een meer zelfverzekerde instelling leren communiceren, je zelf uit te drukken en aangeven van je wilt.

Klik gelijk door naar onze maatwerk assertiviteitstraining. Je kunt de training het hele jaar door aanvragen. Gemakkelijk in je eigen tijd naast je werk of andere bezigheden.

“Werk aan zelfverzekerdheid en sta sterker in je schoenen”