Meer zelfvertrouwen krijgen versterkt je gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld. Hoe krijg je nu meer zelfvertrouwen?

Meer zelfvertrouwen krijgen

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Dat kan op verschillende manieren. Belangrijk daarbij is om te weten waar je nu staat en wat je doelen zijn. Door een gebrek aan zelfvertrouwen zal je jezelf beklemmen in de dingen die je juist graag wil doen, maar dat misschien nu niet durft. Je baalt ervan, maar je weet ook niet hoe je nu meer zelfvertrouwen krijgt. In dit blog geven wij een aantal aanwijzingen.

Zoek nieuwe uitdagingen

Een nieuwe uitdaging zoeken is een belangrijke bron om je vaardigheden te versterken. Als je goed presteert omdat je bepaalde activiteiten leuk, interessant of uitdagend vindt, heeft dat positieve invloed op je zelfvertrouwen. Je geeft je geluk en eigenwaarde daarmee een belangrijke boost. Het ontwikkelingen van nieuwe vaardigheden geeft je meer zelfvertrouwen om met onbekende situaties om te gaan. Als je namelijk al jarenlang hetzelfde doet, bestaat de kans dat je onbekende situaties en uitdagingen je angst geven. Als je echter vaak met nieuwe uitdagingen te maken krijgt, zullen die je niet meer zo snel van de wijs brengen. Als je lang niet uitgedaagd wordt, krijg je ook steeds minder vertrouwen in je vaardigheden. Zeker als je daar te weinig gebruik van maakt.

De weg van de minste weerstand

Probeer weg te blijven van de automatische piloot in de zin van: “ik doe wat ik goed kan en de rest laat ik liggen”. Dat is in de praktijk vaak de weg van de minste weerstand. Maar wat leer je daarvan? Veel mensen met een laag zelfvertrouwen hebben een baan waarin ze veelal op de automatische piloot kunnen werken en thuis doen ze zo veel mogelijk ontspannende dingen. Wie zijn leven zo inricht, heeft nauwelijks mogelijkheden om zijn zelfvertrouwen te vergroten en aan nieuwe vaardigheden te werken. Dat is niet persé verkeerd, maar het kan er wel toe leiden dat je zelfvertrouwen in je vaardigheden onderontwikkeld blijft. Doe juist iets waar je niet goed in bent, want daar groei je van!

Meer zelfvertrouwen krijgen en invloed uitoefenen

Je kunt ook meer zelfvertrouwen krijgen door meer invloed uit te oefenen op je leven. Leer invloed uitoefenen te zien als een natuurlijke uitbreiding van je eigen presteren. Je kan tenslotte ook niet alles alleen verrichten. Het is noodzakelijk om hulp van anderen te zoeken. Andere mensen beïnvloeden jou ook. Het is belangrijk dat je daarmee leert omgaan. Ook dat je weet hoe je moet opkomen voor jezelf op je werk. Werk je ook in teamverband? Om goed samen te werken aan interessante doelen, leer je meer invloed uitoefenen op de gestelde doelen. Dit kan ook in een rol als leidinggevende, lid van een projectteam, werkgroep etc. Je eigen ideeën inbrengen, interne verbeteringen aangeven, op proactieve wijze een punt ter discussie stellen. Dit zal je gevoel van waardering en eigenwaarde ‘voeden’ waar je zelfvertrouwen van zal groeien. Denk dus aan verschillende aspecten van je leven waar je meer invloed op zou kunnen uitoefenen in plaats van afwachten hoe het loopt.

Herken jij je misschien in subassertief gedrag?

Geaccepteerd worden zoals je bent

Dit is de eerste bron van waardigheid. Je wil door anderen gezien worden om wie je bent. Iedereen heeft zijn goede en slechte kanten en het is belangrijk dat wederzijds respect ervaart en dat je het gevoel hebt dat je er mag zijn. Hoewel je identiteit in grote lijnen vaststaat, kan je wel aan je eigenwaarde werken. Geaccepteerd worden betekent dat anderen je persoonlijkheid accepteren. Dit betreft zowel de sterke kanten als minder sterke kanten. Nu zal je dit wel anders ervaren op sociaal, privégebied als op je werk. Romantische relaties en vriendschappen lenen zich nu eenmaal beter om je angsten, diepere gevoelens en twijfels te delen. Tot op zekere hoogte mag je daar wat ‘zwakker’ zijn. Juist in dit soort relaties met je naasten word je eraan herinnerd dat je niet gewaardeerd wordt vanwege je prestaties, maar eerder vanwege je menselijkheid en identiteit.

Lees ook ons blog onzekerheid en meer zelfvertrouwen.

Met meer zelfvertrouwen handelen op basis van je waarden

In veel situaties zal je handelen op basis je van je eigen waarden. Die waarden geven aan wat jij belangrijk vindt. Wil je vooruitkomen in je werk en heb je veel ambities? Wil je graag meer betekenen voor andere mensen en hecht je veel waarde aan je dienstbaarheid? Wil je meer vrije tijd, dan zal je juist minder willen werken. Vind je het belangrijk om succesvol te zijn? Dan ligt het voor de hand dat je juist meer en harder gaat werken. Iedereen bepaalt zijn eigen waarden en de dingen die hij belangrijk vindt in het leven. Als jij dingen kan doen overeenkomstig je eigen bepaalde waarden, dan zal je ook meer zelfvertrouwen krijgen. Je kunt stellen dat je meer zelfvertrouwen krijgt als je durft te kiezen wat voor jou belangrijk is.

Werken aan je vaardigheden en eigenwaarde

Je kan op verschillende manieren aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde werken. Meer assertief op je werk worden, binnen relaties, in de omgang met onbekenden, nieuwe vaardigheden eigen maken etc. Aan vrijwel elke activiteit die je verricht, ligt een bepaalde voorkeur ten grondslag. Je kunt dan ook actief op zoek gaan naar mogelijkheden om je waarden in de praktijk te brengen. Hoe dichter je dagelijkse activiteiten overeenkomen met je voorkeuren, hoe groter je zelfvertrouwen zal worden.

Wil jij ook meer zelfvertrouwen krijgen?

Wil je ook binnen enkele weken meer zelfvertrouwen krijgen? Zou graag willen werken aan je eigenwaarde, je assertiviteit en weerbaarheid? Meld je dan aan voor onze persoonlijke cursus zelfvertrouwen in Groningen, Assen, Drachten, Winschoten of online via Teams.

Meer zelfvertrouwen krijgen en werken aan je eigenwaarde