Hoogbegaafdheid en burn-out klachten kan voorkomen bij hoogbegaafde mensen die hier gevoelig voor zijn. In dit blog hier meer over.

Hoogbegaafdheid en burn-out klachten

Hoogbegaafde personen lopen een verhoogd risico op burn-out klachten. Mede veroorzaakt door het overbewustzijn en het vlijmscherp waarnemingsvermogen van al je zintuigen. Voor hoogbegaafden kunnen de kleinste dingen van het grootste belang zijn. Er ontgaat hen niets en alles moet door de hersenen verwerkt worden. Het overbewustzijn analyseert ook veel en is meer gevoelig voor dwangmatige gedachten die zich kunnen voordoen. Als je innerlijk systeem hierdoor overvoerd raakt, kan deze op ten duur overbelast raken. Het zijn vaak meerdere problemen bij elkaar die uiteindelijk tot burn-out klachten kunnen leiden.

Hoogbegaafd, starre gedachtegang en stress

Hoogbegaafden hebben de behoefte om hun grenzeloze netwerkachtige gedachtenketens in te dammen, om ze niet te laten overstromen. De voortdurende tumult in je hoofd sterken de emotionele reacties. Een overvloed van angsten of faalangst kan ook voor veel innerlijke onrust zorgen. Het is voor een hoogbegaafde essentieel om de voortdurende gedachtestroom onder controle te krijgen. Zeker als je een vrij rechtlijnige manier van denken hebt. Dit kan voor anderen star overkomen zonder gevoel. Het is echter vaak een (onbewuste) beschermingsmechanisme om grenzen te stellen aan je overvloed van gedachten. In gesprekken kan dit mechanisme en streven naar absolute nauwkeurigheid en betekenis tot discussies en conflicten leiden. Vaak sta je als hoogbegaafd persoon machteloos tegenover deze gedragswijze. Dit kan veel stress opleveren.

Hoe gevoelig ben jij voor stress?

Niet kunnen loslaten

Een ander punt bij hoogbegaafdheid en burn-out klachten is dat een hoogbegaafd persoon vaak moeilijk dingen kan loslaten. Dit kan tot hele discussiepunten of zelfs onuitstaanbaar gedrag leiden voor henzelf en voor anderen. Zo lang je de controle hebt en alles overzichtelijk is, dan gaat het wel. Als je je in een hoek gedrukt voelt of slecht begrepen door je gesprekspartner, kan dat tot interne en externe misverstanden en frustratie leiden. Vaak speelt hierin de angst om iets te verliezen. Het is een natuurlijke neiging van een hoogbegaafd persoon om zich vast te bijten in dingen. Vaak moet je heel veel dingen van jezelf en heb je vastgebeten om dingen precies zo te doen zoals het ‘moet’. Het punt is dat je jezelf hierbij soms voorbij schiet en continu ‘aan staat’. Ook hierin speelt hoogbegaafdheid en burn-out klachten een rol.

Lees ook ons blog moet jij ook zoveel van jezelf?

Overlevingsstrategieën toepassen

Bij te veel spanning in het innerlijk systeem van een hoogbegaafde, kan de ‘zekering’ op een gegeven moment doorbranden. Ze kunnen zichzelf dan uitschakelen en vallen bijvoorbeeld middenin een gesprek stil. De blik richt zich op een ogenschijnlijk klein detail, het lichaam verstart en ze trachten hun irritatie of boosheid in te houden. Sta je al onder spanning, lukt dit steeds minder goed. Dit gedrag is nauw verbonden met mentale overactiviteit. Het is een beschermingsmechanisme dat in werking treedt als de activiteit te groot is. Soms tot een totale uitschakeling van het innerlijk systeem. Veel hoogbegaafden hebben door de loop van jaren verschillende overlevingsstrategieën ontwikkelt die vaak onbewust toegepast worden.

Hoogbegaafd en perfectionisme

Door hun hoogbegaafd denkvermogen zijn veel hoogbegaafden ook vrij perfectionistisch. Het is niet zozeer dat ze alles perfect willen doen, maar perfectionisme is ook een manier van dwangmatige controle willen houden over alles. Juist als een hoogbegaafd persoon in de basis ook best onzeker is, maar dat niet wil tonen aan de buitenwereld. Perfectionisme en hoge prestatiedrang komt bij hoogbegaafden en bijvoorbeeld ook bij mensen met hoogfunctionerend autisme veel voor. Het is de eigengereide en ‘anders’ denkende manier van denken dat weer de nodige starheid met zich mee kan brengen. Perfectionisme is dan een onbewuste beschermingsmechanisme in je denken en handelen die je jezelf onbewust hebt aangemeten.

Hoogbegaafd: inzetten op burn-out preventie

Merk je vaker dat je vermoeid bent? Kan je steeds slechter overzicht bewaren op je werk en privé? Word je lontje steeds korter en weet je soms niet meer waar je het zoeken moet? Dan loop je een verhoogd risico bij hoogbegaafdheid en burn-out klachten. Wil je graag hulp en begeleiding in het kader van burn-out preventie? Je kan bij ons trainingscenter een maatwerk burn-out preventietraining aanvragen. Hierbij gaan we je helpen met je vraagstukken, struikelblokken en ontwikkelingspunten. Precies afgestemd op jouw leerdoelen en behoeften. Met name bedoeld om een dreigende burn-out te voorkomen.

Heb je al een vermoeden van een burn-out? Lees dan verder op burn-out klachten.

“Hoogbegaafdheid en verhoogd risico op burn-out klachten”