Ben je gedwongen ontslagen of kan je bedrijf je arbeidscontract niet verlengen?

Ontslagen worden 

Als er sprake is van gedwongen ontslag, dan spreken we van ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. (artikel 7.669 lid 3 BW) Door bijvoorbeeld bedijfskrimp, fusie of economische omstandigheden, zullen er soms meerdere ontslagen vallen. Gedwongen ontslag is niet altijd te voorkomen.

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen

In het geval van ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, gaat het om het vervallen van arbeidsplaatsen als gevolg van beëindiging van de werkzaamheden van het bedrijf. Dit is ook het geval bij faillissement of andere ingrijpende oorzaken. Als een werkgever tot ontslag wil komen als gevolg van bepaalde crisis (bedrijfseconomische redenen), dan moet de organisatie aantonen dat in alle redelijkheid de arbeidsplaats van de werknemer vervalt. Zeker als er geen andere alternatieven mogelijk zijn binnen het bedrijf. De werkgever zal dit wel moeten voorleggen aan het UWV. Die moet hier akkoord op geven.

Ontslagen worden en je ontslag verwerken

Ontslagen worden vanwege omstandigheden is natuurlijk erg zuur. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om dit ontslag te verwerken. Gedwongen ontslag krijgen heeft natuurlijk zowel mentaal als psychisch vaak een behoorlijke impact op een werknemer. Zeker als de werknemer niet zelf de beslissing heeft genomen om bij de werkgever weg te gaan. Het is je tenslotte overkomen. Ook voor organisaties die gedwongen medewerkers moeten ontslaan is het ook erg moeilijk, want vaak is het ook geen bewuste keuze.

Nu toch maar een carrièreswitch maken?

Als het om meerdere redenen niet mogelijk is om naar je huidige functie terug te keren, dan zou je na kunnen denken over een carrièreswitch. Dit geeft je weer een nieuwe kijk op je kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Zeker als terugkeren in je huidig vakgebied blijvend veel risico’s bij je oproept. Je kan er ook voor kiezen om wat anders te doen. Zeker als dit al vaker de revue is gepasseerd maar je tot nu toe nooit de moed of reden hebt gehad om dit te onderzoeken. Zie ontslagen worden dan als een kans om hier goed over na te denken. Misschien brengt dit je uiteindelijk meer dan je ooit gehad zou hebben. Dan hebben we het meer dan alleen over geld, status en vastigheid alleen…

Loopbaanbegeleiding bij gedwongen ontslag

Zowel de werkgever als jezelf kan bij ons loopbaanadviesbureau maatwerk loopbaanbegeleiding aanvragen. Hiermee kunnen wij ontslagen medewerkers de juiste coaching, begeleiding en training geven bij het vinden van een andere baan. Een goede werkgever kan hiervoor geld beschikbaar stellen. Hiermee kun je makkelijker het ontslag verwerken en je weer richten op het vinden van een nieuwe baan. Ontslagen worden biedt ook weer nieuwe perspectieven. Met behulp van diverse loopbaantesten stellen wij samen een persoonlijk carrièreprofiel op. Aan de hand hiervan gaan we de juiste richting uitzetten.

Outplacement bij gedwongen ontslag

Ontslagen worden als gevolg van economische crisis of iets dergelijks, is zowel voor werknemers als werkgevers een groot verlies. Organisaties die noodgedwongen medewerkers moeten ontslaan, kunnen hen een outplacementtraject aanbieden. Hiermee kunnen wij een medewerker direct naar een andere baan coachen en begeleiden. Daar zetten wij diverse outplacement tools voor in. Vaak is een outplacementtraject een succesvolle tool om ontslagen medewerkers te helpen bij het klaarstomen voor een nieuwe baan buiten de organisatie.

Re-integratie bij burn-out, ziekte of ontslag

In bepaalde gevallen kunnen wij ook een re-integratietraject inzetten als een medewerker niet meer terug kan keren naar de oude werkplek. Zeker als passend werk binnen de organisatie niet mogelijk is. Ook bij medewerkers die (langere tijd) ziek zijn of een burn-out hebben opgelopen door hoge stress en werkdruk. Dit geldt ook als een uitgevallen medewerker niet (meer) terug kan keren in zijn of haar oude functie. Dit is het geval als er geen werk meer is of als deze functie is komen te vervallen. Re-integratie en outplacement valt soms samen, als werkgever en werknemer samen besluiten om uit elkaar te gaan.

Lees hier meer over op onze pagina re-integratiebureau.

Loopbaaninstrumenten bij ontslag

Samenvattend kunnen wij de volgende loopbaaninstrumenten bij ontslag aanbieden:

Meer weten of heb je vragen?

Heb je ontslag gekregen of wil je werkgever je ontslaan? Ga dan naar ons contactformulier. Wij zullen kijken wat wij hierin voor jou kunnen betekenen.

Ontslagen worden door de coronacrisis biedt ook weer nieuwe kansen