Een carrièreswitch op latere leeftijd roept vaak veel vragen op. Zeker als je nog geen idee hebt wat je zou willen of kunnen. Hoe pak je dit dan aan?

Carrièreswitch op latere leeftijd  

Een carrièreswitch op latere leeftijd maken doe je niet zo maar even. Vaak dwingen omstandigheden er toe om je loopbaan eens goed onder loep te nemen. Misschien vind je je huidige baan al lang niet meer uitdagend of bevredigend. In de huidige crisistijd liggen de banen, zeker in bepaalde sectoren, ook niet voor het oprapen. Om te voorkomen dat je geen overhaaste beslissingen neemt waar je later spijt van krijgt, is het belangrijk om goed te bepalen wat je de komende jaren wil doen en/of nog wilt bereiken.

De zorgen bij een carrièreswitch maken

Een van de grootste zorgen die mensen vaak hebben bij het overwegen van een carrièreswitch is de angst om niet de juiste keuze te kunnen maken. Zeker als je binnen een ander werkgebied geen of weinig kennis en ervaring hebt. Kan ik het op mijn leeftijd wel veroorloven om nog een andere keuze te maken? Kan ik wel een nieuwe baan vinden? Kan ik wel hetzelfde salaris verdienen? Hoe weet ik zeker welke weg ik in moet slaan en hoe moet ik dit aanpakken? Allemaal vragen die je kan hebben als je een carrièreswitch op latere leeftijd wil maken.

Een carrièreswitch maken zonder de juiste werkervaring

Als loopbaanadviseur krijgen wij vaak de vraag of een carrièreswitch wel mogelijk is, als je geen gerichte kennis en werkervaring hebt in een andere sector. Natuurlijk wel, want als je opleidingsniveau bijvoorbeeld wel genoeg is en je over de juiste talenten, competenties en vaardigheden bezit, zijn er zeker goede kansen op de arbeidsmarkt.

Het is dan wel van belang dat je je affiniteit, passie en personal branding overtuigend weet over te brengen. Je moet je zelf als het ware opnieuw ‘verkopen’ op de arbeidsmarkt. Daarbij is het essentieel dat je ook online goed vindbaar bent, zoals op LinkedIn, diverse vacaturesites, sector gerichte bemiddelingsbureaus, uitzendbureaus etc. Juist omdat er zo veel mogelijkheden zijn om jezelf onder de aandacht te brengen, zijn je kansen daarmee in je voordeel. Dat had je jaren geleden namelijk allemaal niet.

Je baan verloren dus gedwongen nieuw werk vinden?

Zeker in zware tijden of crisis verliezen meer mensen hun baan. Heb jij onverhoopt ook je baan verloren en wil je wellicht nu ook de tijd nemen om een andere keuze te maken? Dit kan je weer nieuwe perspectieven geven om een carrièreswitch op latere leeftijd te maken. Soms moet je wel enige financiële concessies doen, maar uit onderzoek blijkt dat de meeste carrière switches na verloop van tijd toch succesvol zijn gebleken. Vooral bij een baan die minder stress, tijdsdruk en spanningen met zich meebracht. Mensen voelen zich vaak ‘herboren’ en krijgen veel nieuwe energie uit een andere baan en zijn gelukkiger.

Bang voor vernieuwing en verandering?

Een vaak gehoorde reden om een carrièreswitch uit te stellen is angst voor het onbekende, angst om vernieuwingen en veranderingen niet aan te kunnen. Natuurlijk sla je bij een carrièreswitch op latere leeftijd een nieuwe weg in, maar het is je eigen mindset die het als ‘uitdagend’ kan zien of juist ‘beangstigend’. Je kent toch het gezegde: “wie niet waagt wie niet wint toch”? Of de klassieker: “als je altijd blijft doen wat je vandaag ook doet, krijg je wat je altijd kreeg”, aldus Albert Einstein. Dus wat moet je doen? “kom uit je stoel, set je mind op positieve actie en maak een stappenplan voor je carrièreswitch”!

Loopbaanadvies bij je carrièreswitch nodig?

Wil je graag loopbaanadvies bij je carrièreswitch op latere leeftijd? Dit kan bij ons op onze locaties in Groningen, Assen, Drachten en Winschoten of online via Teams. Samen kunnen wij dan je vragen, struikelblokken, overwegingen, kansen en mogelijkheden op een rijtje zetten. Afhankelijk van je behoefte, springen wij dan in op de kwesties of punten waar je tegenaan loopt of waar je te weinig kennis van hebt. Zeker als je de juiste keuze in je carrièreswitch wilt maken, maar nog geen idee hebt wat je wilt of kunt.

Lees ook onze 6 tips voor een carrièreswitch op latere leeftijd.

Een carrièreswitch op latere leeftijd geeft je nieuwe kansen