Een carrièreswitch op latere leeftijd moet je zeker weloverwogen doen. Deze 6 tips kunnen je helpen bij je overwegingen en loopbaankeuzes.

Carrièreswitch op latere leeftijd

Wil je een carrièreswitch maken? Dan heb je ongetwijfeld veel vragen en bedenkingen hierbij. Met deze 6 tips bij je carrièreswitch op latere leeftijd, kun je alvast nadenken wat je te wachten staat, hoe je hier tegenaan moet kijken en hoe je dit kunt bewerkstelligen.

 1. Je weet beter wat je wel en niet wilt
  Misschien ben je vroeger zo een studie of baan ingerold, zonder dat je hier te veel inspanningen voor hebt geleverd. Je kreeg makkelijk een baan, ben een keer van baan veranderd, maar toch niet meer tevreden. Het voordeel is bij een carrièreswitch op latere leeftijd, dat je nu vaak beter weet wat je wel en vooral wat je niet wilt. Na een (groot) aantal jaren werkervaring ben je er wel achter wat je goed ligt, wat je minder goed ligt en waar je energie van krijgt en wat je stress oplevert. Hou ouder je bent, hoe beter jij je sterke en zwakke punten kent en hier dus ook meer rekening mee kan houden bij een carrièreswitch maken.
 2. Neem de tijd die je nodig hebt
  Als je het overdag druk hebt met je werk of je door andere dingen veel stress ervaart, heb je niet alle tijd om rustig na te denken. Het is belangrijk dat je goede afwegingen maakt. Neem de tijd neemt die je nodig hebt om tot bepaalde keuzes of kansrijke mogelijkheden te komen. Waarom wil je graag een carrièreswitch op latere leeftijd maken? Wil je in dezelfde sector blijven of wil je juist geheel iets anders? Wat maakt het dat je niet meer tevreden bent over je huidige werk? Is het de functie op zichzelf of de omgeving, leidinggevenden of collega’s? Vind dus het antwoord “waarom wil ik een carrièreswitch maken”?Dan heb je dat in elk geval goed in kaart gebracht en is van belang voor je verdere loopbaanoriëntatie.
 3. Wat zoek je in een nieuwe baan?
  Bij een nieuwe baan overwegen is het belangrijk om je voorgaande loopbaan goed te evalueren. Wat zoek je in een nieuwe baan? Wat vond je leuk om te doen en wat juist niet? Welke elementen zie je graag terugkomen in een nieuwe baan en waar zou je je nog verder in willen ontwikkelen? Welke branches spreken je aan welke totaal niet? Wil je juist meer of minder met mensen werken? Wat kan je precies allemaal? Waar ben je bereid toe om te leren of bij te scholen? Waar zit je passie en wat vind je minder interessant? Allemaal vragen die antwoord geven op de vraag “wat wil ik worden”?
 4. Gebruik je leeftijd als ideale kennis en ervaringsbron
  Blijf vooral weg uit het negatief denken in termen van: “daar ben ik veel te oud voor”. Denk juist positief in de trant van: “hoe kan ik mijn unieke kennis, talenten en leeftijd inzetten om een bedrijf te helpen”? Door jouw opgedane mensenkennis en ervaring kan je misschien makkelijk een ‘senior’ functie vervullen en jongere medewerkers coachen of begeleiden. Je hebt vaak een duidelijke visie en kijk op zaken, dus zet dat zo positief mogelijk in. Als je zelfverzekerd genoeg bent en je weet goed wat je wilt, straalt dit ook positief en overtuigend over in een sollicitatiegesprek.
 5. Gebruik je netwerk zo optimaal mogelijk
  Veel mensen komen nog steeds via via ergens binnen. Dat kan jou ook lukken als je optimaal je netwerk inzet om een nieuwe baan te vinden. Gebruik dus iedereen die je kent (familie, partner, buren, kennissen, oud-collega’s, leidinggevenden etc.) en laat ze weten dat je een nieuwe baan zoekt. Wees niet bang om je netwerk in te schakelen voor advies, hulp en tips. Ga ook hard werken aan het bouwen van een nieuw (online) netwerk, zoals op LinkedIn. Je zal LinkedIn nu hard nodig hebben om contacten te leggen met toekomstige werkgevers en recruiters.
 6. Vraag professioneel loopbaanadvies bij je carrièreswitch
  Je hoeft een carrièreswitch op latere leeftijd niet alleen te doen. Zeker als je het lastig vindt om er zelf uit te komen of als niet weet wat je nu precies wilt. Als professioneel loopbaancoach heeft Twinpower alles in huis om je hiermee verder te helpen. Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die een carrièreswitch willen maken. Samen met jou maken we een persoonlijke carrièreprofiel op en gaan we alle opties, kansen en mogelijkheden met jou doorlopen. Hiermee krijg je de beste begeleiding bij je carrièreswitch en maak je de kans op succes een stuk groter en sneller.

Hulp bij je carrièreswitch op latere leeftijd nodig?

Heb je hulp bij je carrièreswitch nodig? Ga dan naar ons contactformulier en vul je je gegevens in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Ook kan je ons direct bellen op 050-2043569 of mobiel 06-29563084.

Maak de juiste keuze voor jouw carrièreswitch op latere leeftijd