Wat betekent assertief zijn in de praktijk, op je werk en in privé situaties?

Assertief zijn: wat betekent dat eigenlijk?

Assertief zijn betekent praktisch gezien dat je ondanks eventuele angst of belemmering toch de dingen doet, zegt of juist nalaat die je zelf bewust wil. Assertief gedrag is gedrag dat in overeenstemming is met je normen en waarden en waarbij jij ook de persoonlijkheid, normen en waarden van een ander respecteert. Dus andere mensen in hun waarde laten, zonder anderen bewust een hak te zetten, onderuit te halen of te beledigen. In het dagelijks leven merk je vast dat niet iedereen zich assertief kan gedragen. Assertief betekent ook dat je met genoeg zelfvertrouwen voor je mening durft uit te komen. Ook al is een ander het er wellicht niet mee eens of denkt er anders over.

Wat betekent assertief nog meer?

Assertief zijn betekent ook dat je weet wat je wilt en dit ook op elk gewenst moment durft aan te geven, ongeacht de situatie. Daarnaast is een assertief persoon in staat om meningsverschillen te overbruggen. Zonder conflict vermijdend gedrag, waarbij discussies of confrontaties juist zo veel mogelijk worden vermeden. Assertiviteit uitstralen is makkelijker als je goed in je vel zit. Weten wat je wilt maar ook wat je niet wilt en dit ook tijdig aangeven. Meer assertiever worden kan jij ook als je daar echt stappen in zet.

Wanneer is assertief zijn moeilijk?

Assertief zijn is moeilijk als jij je vaak onzeker voelt. Ook al weet je soms heus wel dat je ergens helemaal niet onzeker hoeft te zijn. Het zijn je belemmerende gedachten die met je op de loop gaan. Ze weerhouden je ervan om op een assertieve manier voor jezelf op te komen, te zeggen wat je wilt of daadkrachtig nee te zeggen tegen iets wat je juist niet wilt.

Assertief zijn is ook moeilijk als jij je altijd heel dienstbaar opstelt naar anderen en overal ja op zegt. Je drukt eigen wensen en behoeften hierbij steeds meer naar de achtergrond. Assertief gedrag en je eigenbelang voorop stellen is eigenlijk geen optie voor je. Je denkt er vaak niet eens meer bij na hoe dingen lopen, maar ergens zou je het zo graag anders willen…

Assertief zijn op je werk

Relatief veel mensen ervaren problemen met assertief zijn op het werk. Misschien heb je een baas of leidinggevende die je niet altijd respectvol behandeld. Mondige collega’s die je overrulen, waarbij jij je vaak in een ‘underdog’ positie gemanoeuvreerd voelt. Assertief zijn op je werk valt dus niet altijd mee.
De volgende onderwerpen zijn voor jou wellicht ook interessant om te lezen:

Je onzekerheid overwinnen

Nee zeggen zonder schuldgevoel

Je eigenwaarde vergroten

Beter je grenzen aangeven

Beter voor jezelf opkomen

Assertiever worden met een assertiviteitstraining

Wil je graag aan je leerdoelen werken zodat jij ook assertiever kunt worden? Dan is het raadzaam om een assertiviteitstraining te volgen. Afhankelijk van je leerdoelen, kun je kiezen uit verschillende trainingen. Bijvoorbeeld een combinatie van assertiviteitstraining en personal coaching. Dit is de meeste uitgebreide assertiviteitstraining die wij aanbieden. Hierbij is er ook ruimte voor extra coaching en gesprekken over dingen en situaties waar je op je werk mee te maken krijgt. Hiervoor geven wij je handvaten hoe je hier beter mee om kan gaan.

Je kan kiezen uit de volgende trainingen:

Wil je weten welke training voor jou het meest geschikt is? Ga dan naar ons contactformulier, stel je vraag of bel ons op 050-2043569.

“Kies uit één van de assertiviteitstrainingen die het beste bij jou past”