Wil je meer assertiever worden en werken aan je zelfontwikkeling? Waar moet je dan beginnen?

Wat is de essentie van zelfontwikkeling?

Bij zelfontwikkeling gaat het om het ontwikkelen van kennis, spiritualiteit en bewustzijn. Je hebt de juiste vaardigheden nodig om in praktische zin een betere versie van jezelf te worden. Al vanaf je geboorte doe je diverse en veelvuldige ervaringen op. Die vormen je uiteindelijk tot de persoon die je nu bent. Door continue te werken aan je zelfontwikkeling, kun je kleine verbeteringen en veranderingen doorvoeren. Deze persoonlijke ontwikkeling zal je levensgeluk, relaties en innerlijke groei bevorderen. Stil staan is achteruitgang en dat klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren.

Waarom de focus leggen op zelfontwikkeling?

Als je niet regelmatig nadenkt of bezig bent met je zelfontwikkeling, is de kans groot dat je je zelf voorbij raast. Je blijft de dingen doen op een manier die je misschien helemaal niet wilt. Het kan zijn dat je steeds meer stress ervaart en niet meer weet wat je nu eigenlijk wilt bereiken in je leven. Een beetje stuurloos, zonder inzicht in je zelf en de doelen die je eigenlijk wilt nastreven. Waarom doen mensen dat toch? Voor veel mensen is het zonder coaching en goede begeleiding lastig om uit hun ‘comfortzone’ te komen.

Wat wil je bereiken?

Als je bezig bent met je zelfontwikkeling, dan is het belangrijk om voor ogen te hebben waar je heen wilt. Wat wil je bereiken en wat is hierin bepalend voor je? Wil je assertiever worden en meer zelfvertrouwen opbouwen? Wil je verder aan jezelf werken, dan is het belangrijk om goed na te denken over de dingen die je wilt veranderen in je leven. Het zal je vast niet onbekend overkomen dat je vaak goede wil toont, maar zonder verdere hulp toch niet echt verder komt. Je blijft ronddraaien in het welvertrouwende kringetje van gedachten, handelingen en gedrag. Je persoonlijke ontwikkeling blijft stilstaan.

Lees ook onze 6 tips voor meer persoonlijke effectiviteit.

Uit je comfortzone komen

Mensen die hun doelen hebben gehaald, zijn vaak uit hun comfortzone gekomen. De oprechte wil om dingen te veranderen werkt alleen als je dit ook in concrete daden weet om te zetten. Natuurlijk kun je af en toe beren op de weg tegenkomen, maar voor alles is een eerste stap. Ook jij kunt binnen enkele weken al veel meer zicht hebben op je ontwikkelingspunten. Hierna kun je met veel meer zelfkennis de eerste stappen voor je zelfontwikkeling zetten. Bedenk eerst wat je belemmerende overtuigingen zijn. Als je veel hebt meegemaakt, zal je ook een aantal overlevingsstrategieën hebben toegepast. Heb je inzicht in je eigen valkuilen en weet je waar je aan wilt werken?

Hoe kan werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling?

Als je de eerste stap hebt genomen om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken, zal je, afhankelijk van je leerdoelen, regelmatig een gesprek hebben. Daarbij krijg je inzicht in je eigen belemmerende denkpatronen, je eigen handelen en je gedrag in verschillende situaties. Samen maken we doelen voor je zelfontwikkeling en je leert bepaalde patronen doorbreken. We geven je huiswerkopdrachten mee om aan te werken en thuis en op je werk mee te oefenen. Deze worden de volgende keer met je geëvalueerd. Onze ervaring is dat in een kort tijdsbestek vaak goede resultaten op het gebied van je zelfontwikkeling worden behaald. Iedereen is gelijk vanaf het begin op positieve manier gemotiveerd zijn om aan zichzelf te werken.

Meer weten over persoonlijke effectiviteit?  

Wil je werken aan meer zelfinzicht, bewustzijn, assertiviteit en goed kunnen handelen met verschillende situaties, omstandigheden en gebeurtenissen? Lees dan verder op onze pagina Persoonlijke Effectiviteit training.

“Met positieve focus werken aan je zelfontwikkeling laat je groeien”