Wil je meer assertiever worden en werken aan je zelfontwikkeling? Waar moet je dan beginnen?

Wat is de essentie van zelfontwikkeling?

Bij zelfontwikkeling gaat het om het ontwikkelen van kennis, spiritualiteit, bewustzijn en vaardigheden om in praktische zin een betere versie van jezelf te worden. Al vanaf je geboorte doe je diverse en veelvuldige ervaringen op, die je uiteindelijk vormen tot de persoon die je nu bent. Door continue te werken aan je zelfontwikkeling, kun je die verbeteringen en (kleine) veranderingen doorvoeren, die je levensgeluk, relaties en werkomstandigheden kunnen bevorderen. Stil staan is achteruitgang en dat klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren.

Waarom de focus leggen op zelfontwikkeling?

Als je niet regelmatig nadenkt of bezig bent met je zelfontwikkeling, is de kans groot dat je je zelf voorbij raast, de dingen blijft doen op een manier die je misschien helemaal niet wilt, of dat je steeds meer stress ervaart en niet meer weet wat je nu eigenlijk wilt bereiken of doen in of met je leven. Een beetje stuurloos, zonder inzicht in je zelf en de doelen die je eigenlijk wilt nastreven. Waarom doen mensen dat toch? Voor veel mensen is het zonder coaching en goede begeleiding lastig om uit hun ‘comfortzone’ te komen.

Wat wil je bereiken?

Als je bezig bent met je zelfontwikkeling, dan is het belangrijk om voor ogen te hebben waar je heen wilt. Wat wil je bereiken en wat is hierin bepalend voor je? Wil je assertiever worden en meer zelfvertrouwen opbouwen? Wil je verder aan jezelf werken, dan is het belangrijk om goed na te denken over de dingen die je wilt veranderen in je leven.
Het zal je vast niet onbekend overkomen dat je vaak goede wil toont, maar zonder verdere hulp toch niet ‘out-of-the-box’ komt en dus in het welvertrouwende kringetje van gedachten, handelingen en gedrag blijf ronddraaien.

Lees ook onze 6 tips voor meer persoonlijke effectiviteit.

Tijd om in actie te komen

Mensen die hun doelen hebben gehaald, zijn vaak uit hun comfortzone gekomen. De oprechte wil om dingen te veranderen werkt alleen als je dit ook in concrete daden weet om te zetten. Natuurlijk kun je af en toe beren op de weg tegenkomen, maar voor alles is een eerste stap. Ook jij kunt binnen enkele weken al veel meer zicht hebben op je leerdoelen en met veel meer zelfkennis de eerste stappen voor je zelfontwikkeling zetten. Hoe? Maak een afspraak met de personal life coach en vertel waar je in wil groeien, welke denkpatronen je wilt doorbreken en welk gedrag je ten positieve aan jezelf wilt veranderen.

Hoe kan ik veranderen naar wat ik wil?

Als je de eerste stap hebt genomen om een afspraak te maken met de personal life coach, zal je, afhankelijk van je leerdoelen, regelmatig een gesprek hebben. Daarbij krijg je inzicht in je eigen (belemmerende) denkpatronen, je eigen handelen en je gedrag in verschillende situaties waar jij in verkeert. Samen maken we doelen voor je zelfontwikkeling en gaan daarmee aan de slag. Je zal huiswerkopdrachten meekrijgen om aan te werken en deze worden de volgende keer weer geëvalueerd. Onze ervaring is dat in een kort tijdsbestek vaak goede resultaten worden behaald en dat mensen gelijk vanaf het begin op positieve manier gemotiveerd zijn om aan zichzelf te werken.

Meer weten over persoonlijke effectiviteit?  

Wil je werken aan meer zelfinzicht, bewustzijn, assertiviteit en goed kunnen handelen met verschillende situaties, omstandigheden en gebeurtenissen? Lees dan verder op onze pagina Persoonlijke Effectiviteit training.

“Met positieve focus werken aan je zelfontwikkeling laat je groeien”