Wil je een carrièreswitch maken? Dan heb je vast veel vragen. In dit blog lees je handige tips en krijg je carriere advies bij je carriereswitch.

Carrièreswitch en loopbaanoriëntatie

Bij een carrièreswitch ga je bewust een loopbaanoriëntatie  van je carrière overwegen. Daar komt natuurlijk veel bij kijken en zal je vast veel vragen hebben. Een carrièreswitch is vaak iets wat al langer bij je speelt. Misschien doordat je je huidige baan niet meer leuk vindt, of de hoge werkdruk je tegenstaat. Het kan ook zijn dat je voor je 40ste toch je roeping wilt volgen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een carrièreswitch wilt maken.

Hoe pak ik een carrierèswitch aan?

Indien je al wel weet wat je wilt gaan doen, weet je misschien ook dat je eerst een opleiding zal moeten volgen, maar is dit echt nodig? Zijn er andere mogelijkheden om ergens binnen te komen zonder de juiste opleiding? Dat is vaak afhankelijk van de richting, aard van het bedrijf en de soort functies waar je op wilt solliciteren. Niets is onmogelijk, aangezien je ook zonder gerichte opleiding een carrièreswitch kunt maken. Je kunt dit altijd verder onderzoeken, door informatie op het internet te vergaren. Ook kun je een bedrijf, waar jij zou willen werken, bellen en naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld een zij-instromer overleggen.

Kan ik een carrièreswitch maken zonder gerichte werkervaring?

Als loopbaanadviseur en carrière coach, krijgen wij vaak de vraag of een carrièreswitch niet moeilijk is, als je geen gerichte werkervaring hebt in je nieuwe wensrichting. Dit is niet altijd nodig als je bijvoorbeeld wel het juiste opleidingsniveau hebt. Ook is het van belang dat je je affiniteit en sterke drive voor je carrièreswitch goed kunt onderbouwen. Je kunt hiervoor je unieke talenten benoemen die voor je wensfunctie relevant en van meerwaarde zijn. Het is tenslotte niet alleen de werkervaring die telt..

Moet je gedwongen van baan veranderen?

Het kan ook voorkomen dat je onverhoopt van baan moet veranderen. Misschien bij gedwongen ontslag of interne verandering bij het bedrijf waar je nu werkt. Gedwongen van baan veranderen is vaak niet leuk, maar het kan je ook nieuwe perspectieven bieden voor een carrièreswitch. Je zal vaak in een korte tijd je loopbaan moeten heroverwegen en alle mogelijkheden bekijken en beoordelen. Het is dan belangrijk dat je weloverwogen keuzes maakt. Ook moet je rekening houden met de arbeidsmarkt en je toekomstperspectieven in de nieuwe richting die je op wilt gaan.

Loopbaanadvies bij je carrièreswitch nodig?

Indien je wel wat loopbaanadvies bij je carrièreswitch kunt gebruiken, dan kun je bij ons coaching en trainingsbureau vragen om loopbaanadvies bij je carrièreswitch. Dit kan je helpen om al je vragen, wensen en ideeën samen op een rijtje te zetten en te kijken naar je mogelijkheden op de arbeidsmarkt in je nieuwe wensrichting.

“Een carrièreswitch maken doe je weloverwogen”