Wil je je zelfvertrouwen vergroten? Dan heb je misschien iets aan deze 5 tips voor meer zelfvertrouwen.

Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?

Veel mensen en vaker vrouwen dan mannen, willen hun zelfvertrouwen vergroten. Merk je ook bij jezelf dat je meer zelfvertrouwen wilt, maar je vindt het lastig omdat je niet weet hoe? Troost je, je bent echt niet de enige. In elk geval geven wij je 5 tips bij je zelfvertrouwen vergroten.

 • Hoe waren je jeugdervaringen?
  Realiseer je dat een laag zelfbeeld, niet assertief gedrag en weinig zelfvertrouwen vaak te maken hebben met slechte situaties en ervaringen uit je jeugd. Wil je dus je zelfvertrouwen vergroten, zal je eerst terug moeten naar je jeugdervaringen, eventueel samen met een therapeut of een assertiviteitscoach. Dit kan zinvol zijn om achter de mogelijke oorzaak en basis van je weinig zelfvertrouwen te komen. Door dit zelfbewustzijn van de oorzaak van je weinig zelfvertrouwen, kun je hier beter aan gaan werken.

 • Begin eerst met één leerdoel
  Als je weet waar je weinig zelfvertrouwen vandaan komt, kan je daaraan gaan werken. Begin bij één leerdoel wat je graag ten positieve aan jezelf wilt veranderen en niet alles tegelijk. Is één van je leerdoelen: “leren nee zeggen”, is dat een uitgangspunt waaraan je gaat werken.

Pas als je dit beter kunt (door veel te oefenen) pak je je volgende leerdoel voor meer zelfvertrouwen opbouwen. Op deze manier beklijft een gedragsverandering veel beter en vergroot het je zelfbewustzijn. Hoe concreter je het maakt, hoe beter je het op jezelf en in voorkomende situaties kunt leren toepassen.

 • Beschrijf het gewenste gedrag op een positieve manier
  Schrijf het gedrag, zoals je je zelf graag wilt zien, op een positieve manier op. Hier ga je bewust aan werken. Dus niet: “ik laat niet meer over mij heen lopen”, maar “als mijn baas mij de volgende keer vraagt of ik wil overwerken terwijl ik dit niet wil, dan zeg ik sorry maar ik kan niet, misschien een andere keer, want ik heb al plannen voor vanavond”. Dit is een assertieve reactie die je gelijk concreet maakt. Aan dat leerdoel kun je dan doelgericht gaan werken. Gaat je dit steeds beter af, dan kun je werken aan je volgende leerdoel.

 • Tegenover elk minpunt een pluspunt
  Zet tegenover elk minpunt of zwakke plek die je over jezelf uitspreekt of wat je van jezelf vindt, iets positiefs. Bijvoorbeeld: “ik reageer altijd heel verlegen als een collega vraagt of ik na het werk zin heb om iets te gaan drinken” (negatief beeld). Maar……….. daartegenover ben ik wel heel loyaal en betrouwbaar, want mensen kunnen altijd op mij bouwen (positief beeld). Zo erken je wel een zwakke plek, maar daar zet je in je hoofd telkens iets positiefs tegenover en spreekt dat over jezelf uit. Zo leer je eventuele zwakke plekken waaraan je nog wil werken af te vlakken en ook in te zien welke positieve eigenschappen je hebt.

 • Leer relativeren en stap over je angst heen
  Om je zelfvertrouwen te vergroten, is het belangrijk om bepaalde negatieve gedachten, een laag zelfbeeld en bepaalde angsten goed in te zien en beter te leren relativeren. Ga ook hier weer eens goed na of jouw gedachten en zelfbeeld wel kloppen met hoe anderen je zien. Wil je bijvoorbeeld minder angstig worden bij het nemen van (belangrijke) beslissingen, ga je ook weer voor jezelf opschrijven hoe je dit aan gaat pakken en beschrijf je de voor jou gewenste situatie. Dus niet: “ik wil niet meer angstig zijn”, want dat is niet specifiek genoeg. Beschrijf het positief naar je gewenst gedrag bijvoorbeeld: “ bij het nemen van een beslissing ga ik alle voors en tegens goed tegen elkaar afwegen en neem dan een weloverwogen beslissing en laat mij niet leiden door angst”.  Als het je de volgende keer lukt om je ergens overheen te zetten, is dat een eerste stap. Wees dan trots op jezelf en als je je goed voelt over jezelf, wil je dat gevoel vaker en zo leer je jezelf nieuw en gewenst gedrag aan.

Wil je nog meer tips voor je zelfvertrouwen vergroten?

Hopelijk kun je met deze 5 tips voor je zelfvertrouwen al een leerdoel halen waaraan je wilt gaan werken. Als je serieus wilt gaan werken aan meer zelfvertrouwen, een hoger zelfbewustzijn en een beter zelfbeeld, dan kun je bij ons ook een cursus zelfvertrouwen volgen. Hiermee kun je doelgericht werken aan je zelfvertrouwen met behulp van een assertiviteitscoach.

In deze cursus gaan we dieper in om je innerlijke kracht te versterken en met meer zelfbewustzijn, inzicht en aangereikte tools te werken aan je zelfvertrouwen. Veel cursisten gingen je voor. Lees de referenties van de cursisten die ook de cursus zelfvertrouwen, weerbaarheidstraining of assertiviteitstraining hebben gevolgd.

“Meer zelfvertrouwen opbouwen voor een beter gevoel over je zelf”