Rollenspel assessment

BEKIJK OOK DEZE DIENSTEN OF TRAININGEN

Selectie assessment
Communicatietraining
Sollicitatietraining
Assertiviteitstraining
Rollenspel assessment

Een rollenspel bij een training of assessment

Bij Twinpower kunnen wij ook een rollenspel assessment uit te voeren. Een rollenspel kan voor diverse leerdoelen, groepstrainingen, individuele trainingen en bij persoonlijke ontwikkeling worden ingezet. In overleg met de opdrachtgever kan worden afgestemd wat voor rollenspel er nodig is en wat de leerdoelen hiervan zijn voor de deelnemer(s).

Wij richten ons hierbij met name op de regio’s Groningen, Friesland, Drenthe. Andere opties en aanvragen zijn in overleg bespreekbaar.

Rollenspel assessment bij sollicitatieprocedures

Een rollenspel kan goed ingezet worden bij sollicitatieprocedures. De trainingsacteur kruipt vaak in de huid van een directeur, manager of leidinggevende, om de juiste capaciteiten, competenties en mondelinge communicatievaardigheden te testen. De acteur kan in een rollenspel alle wensbare typetjes of karakters neerzetten, om de kandidaat uit te dagen, na te laten denken en te laten anticiperen op een gecreëerde situatie. Tijdens het rollenspel kunnen bepaalde omstandigheden in het gesprek zodanig worden uitgevoerd, dat de trainingsacteur direct ziet en ervaart hoe een sollicitant hier mee omgaat. Daarmee komen bepaalde gesprekstechnieken, vaardigheden en/of verbeterpunten goed naar voren.

Leiderschapskwaliteiten en leiderschapsontwikkeling

Een rollenspel biedt ook goede mogelijkheden om bijvoorbeeld bepaalde leiderschapskwaliteiten verder te onderzoeken. Wat voor vaardigheden en capaciteiten moet de leidinggevende bezitten en is hij of zij juist een mensgericht samenwerkend persoon, of neigt de kandidaat sneller naar een meer autoritaire leiderschapsstijl?

Afhankelijk van de functie en de gevraagde competenties en vaardigheden, kunnen wij in een rollenspel assessment verschillende voorkomende situaties schetsen. Hiermee kunnen wij beter beoordelen of de kandidaat de gevraagde eigenschappen voldoende bezit. Ook krijgen wij bij dit rollenspel een beter beeld van de werkelijke leiderschapsstijl en de aanwezige competenties en ontwikkelingspotentieel.

Rollenspel bij klantgerichtheid

Twinpower kan met behulp van een rollenspel ook de communicatieve- en sociale eigenschappen testen, die nodig zijn voor een werknemer. Hiermee kan de klantgerichtheid, klantvriendelijke communicatie, inzicht, inlevend vermogen en omgaan met lastige klanten  worden getest. Naar wens kunnen wij hierbij ook inspelen op sales gerichte kwaliteiten en bedrijfsfocus. De trainingsacteur zet hierbij ook in op de benodigde klantvaardigheden die voor de uitoefening van de functie belangrijk zijn.

Rollenspel bij assertiviteitstraining

Het is ook goed mogelijk om een rollenspel in een assertiviteitstraining te geven. Hiermee kunnen bijvoorbeeld diverse gesprekken worden ‘geoefend’ om de deelnemer bepaalde communicatievaardigheden, sociale vaardigheden en gespreksvaardigheden aan te leren. Daarbij kunnen diverse situaties worden geschetst, waarbij de deelnemer onder meer beter leert omgaan met stress, kritiek, conflicten, feedback geven en ontvangen, grenzen bewaken en voor zichzelf opkomen.

De voordelen van een rollenspel in een training of assessment

  • Er kunnen levensechte situaties worden gecreëerd en nagebootst

  • Deelnemers moeten reactief reageren zonder na te kunnen denken

  • De eerste reactie op situaties is het meest veelzeggend

  • Geeft een goed beeld van het gedrag van deelnemers in voorkomende situaties

  • Laat sneller de ontwikkelingspunten naar voren komen

  • Real life gespeelde situaties en bijbehorende leermomenten hebben meer effect

  • De trainingsacteur geeft naderhand feedback op alle verbeterpunten

Andere interessante trainingen waarin een rollenspel kan worden meegenomen:

Training op aanvraag, inclusief rollenspel

Wil je als organisatie zelf een training waarin een rollenspel van belang is? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden. Twinpower probeert altijd  flexibel in te spelen op alle mogelijke klantvragen om het beste uit je mensen te halen.

Wil je meer informatie of een offerte aanvragen? Bel gerust voor meer informatie, een prijsindicatie of vul je gegevens in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

    “In een rollenspel komen ware karakters sneller naar voren”