De recessie 2021 heeft ernstige gevolgen voor veel bedrijven, ondernemers en werknemers. Wat kun je zelf doen?

Recessie op komst

Met de recessie op komst is dit het scenario waar de economie en het bedrijfsleven op zal afstevenen. Door de coronacrisis liggen veel bedrijfsactiviteiten stil en werknemers verliezen hun baan. Hoe kan je als bedrijf, ZZP-er of medewerker de naderende recessie zo goed mogelijk doorkomen? Dat roept natuurlijk bij veel mensen vragen op.

Recessie gevolgen voor bedrijven

Veel bedrijven leiden grote verliezen door de coronacrisis. Machines staan stil, nieuwe opdrachten blijven uit en medewerkers worden zo veel mogelijk naar huis gestuurd om thuis te werken (voor zover mogelijk). Dit heeft nu en op langere termijn grote gevolgen voor veel bedrijven. Kan elke medewerker thuis werken en kunnen we de loonkosten wel doorbetalen? Of een bedrijf nu wel of niet door de overheid wordt gecompenseerd, met een recessie op komst zullen veel bedrijven (grote) verliezen draaien in 2020 en 2021.

Recessie gevolgen voor werknemers

Bij een recessie zijn de nadelige gevolgen van de recessie 2020 voor veel werknemers voelbaar. Hun baan staat op de tocht, arbeidscontracten worden niet verlengd en zieke werknemers worden met (of zonder) een regeling ontslag aangeboden. Medewerkers die ontslagen worden raken vaak ook in financiële moeilijkheden, omdat hun inkomen wegvalt of sterk vermindert. Het slechtste wat je dan kan doen is bij de pakken neerzitten.

Juist bij een recessie op komst, is het belangrijk om in actie te komen en je eigen ‘werkplan’ te maken. Dreig jij als werknemer ontslagen te worden of wordt je arbeidscontract niet verlengd? Lees dan ook ons blog ontslagen worden door de coronacrisis.

Creatieve oplossingen in crisistijd

Als er sprake is van een recessie in crisistijd, moet je creatieve oplossingen bedenken om te overleven. Je bedrijf als het kan laten doordraaien of nieuwe diensten of producten gaan produceren om daarmee nieuwe markten te veroveren. Bij totale (gedwongen) bedrijfssluiting kan je natuurlijk weinig anders dan rustig blijven en nieuwe plannen maken als je bedrijf weer open kan. Wellicht kun je met een creatief denkvermogen ook denken aan andere oplossingen waarmee je toch (weer) omzet kunt maken. Kijk dan breder waar een nieuwe vraag ligt in de markt. Een recessie op komst vraagt dus een creatieve mindset om juist nieuwe kansen te zien en hier adequaat op te kunnen inspelen.

Recessie op komst biedt ook nieuwe perspectieven

Hoe de situatie ook is en verder zal verlopen, onthoud dat de recessie 2020 ook nieuwe perspectieven kan bieden. Je moet ze alleen wel zien en aangrijpen. Je weet : “stilstaan in achteruitgang”. Maak dus een werkbaar plan in recessietijd en vraag meedenkers en sparringpartners om hierover met je mee te denken.

Voor zowel werkgevers als werknemers kunnen wij o.a. de volgende diensten aanbieden die kunnen helpen bij een recessie op komst.

Advies over de recessie en crisistijd nodig?

Wil je als bedrijf of als werknemer graag advies over je opties, mogelijkheden en kansen tijdens de recessie op komst te bespreken? Als ervaren ondernemersadviseur en loopbaanadviseur denken wij graag mee om je te helpen. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden voor je bedrijf, je medewerkers, mensen moeten ontslaan of andere werknemers te vinden. Ga hiervoor naar onze contactpagina, leg je vraag aan ons voor en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Met een recessie op komst moet je juist creatief denken