Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief met de juiste motivatie voor je sollicitatie?

Motivatie sollicitatie: opbouw sollicitatiebrief

Veel mensen die een goede sollicitatiebrief willen schrijven, vinden dit vaak lastig. De opbouw van een sollicitatiebrief vraagt om een goede indeling met een pakkende header, introductiezin en 4 of 5 korte alinea’s, waar je motivatie voor je sollicitatie zo overtuigend mogelijk overbrengt. Valt niet meer he? Zeker als je weinig ervaring hebt in het schrijven van een pakkende en goede sollicitatiebrief. Het begint met de juiste opbouw en als je dat op de juiste manier doet, dan kun je ook een overtuigende sollicitatiebrief schrijven.

Opmaak sollicitatiebrief

De opmaak van je sollicitatiebrief en de opbouw zijn erg belangrijk. Als je dit op de juiste manier doet, weet je ook gelijk de aandacht van je potentiële werkgever of opdrachtgever vast te houden. Zorg dat je opvalt! Al vanaf de eerste kopzin die de werkgever leest. Zet dus gelijk een pakkende binnenkomer bovenaan in je sollicitatiebrief. Je wilt er toch bovenuit springen bij je motivatie sollicitatie? Laat zien dat je precies begrepen hebt wat de werkgever belangrijk vindt

Motivatie sollicitatie voor het bedrijf

Natuurlijk gaat het om jou en wil jij de werkgever in je motivatiebrief overtuigen van je unieke meerwaarde voor zijn bedrijf, maar hoe doe je dat nu op de juiste manier? Dat kunnen we niet volledig uitleggen, want daar hebben we onze sollicitatietraining of sollicitatiecoaching voor. Toch willen we je graag een paar tips voor je sollicitatiebrief geven.

  • Analyseer volledig het bedrijf, de bedrijfscultuur, hun missie en visie, belangrijke kernwaarden en belangrijke ontwikkelingen. Zorg er voor dat je de belangrijkste highlights terughaalt in je sollicitatiebrief en vertaal deze naar jezelf. Zo leest de werkgever dat je zijn waarden en visie over zijn bedrijf hebt begrepen.

  • Ga geen zaken herhalen die al op je CV staan vermeld. Je sollicitatiebrief moet juist naar het bedrijf toe zijn geschreven. Op je CV staat wel vermeld wat je werkervaring is en welke opleidingen je hebt gedaan.

  • Wees origineel en verval niet in standaard clichés die veel andere sollicitanten ook gebruiken. Durf er bovenuit te springen, wees prikkelend en nieuwsgierig makend, zonder te overdrijven en zeg geen dingen die niet (helemaal) kloppen. Als het uitkomt dat er twijfels over je ontstaan, kun je de baan helemaal op je buik schrijven.

  • Bedenk ook altijd een creatieve laatste afsluitzin en vermijd de cliché zin: “graag wil ik mijn sollicitatie verder toelichten in een gesprek”. Als de werkgever dit continue leest, breng je geen glimlach op zijn gezicht. Laat je bovenkamer werken en bedenk ik grappigs, opvallends, en triggerend, zodat dit blijft hangen en de werkgever nieuwsgierig naar je wordt.

“Motivatie sollicitatie met een overtuigend goede sollicitatiebrief”