Heb je een afwijziging sollicitatie of krijg je vaker afwijzingen op je sollicitaties, maar weet je niet goed waarom? In dit blog een aantal tips.

Afwijzing sollicitatie: wat gaat er niet goed?

Heb je een afwijzing op je sollicitatie ontvangen, maar je weet eigenlijk iet zo goed waarom, dan stel je je natuurlijk diverse vragen. Het is belangrijk om te weten waarom je bent afgewezen. Had je te weinig werkervaring, sluit je opleiding niet goed aan of had je geen goede sollicitatiebrief geschreven? Er kunnen diverse redenen zijn waarom je een afwijzing sollicitatie hebt ontvangen. Een paar mogelijke redenen leggen wij hieronder uit.

Te weinig of niet de juiste werkervaring

Soms is het een standaard afwijzing dat je werkervaring niet goed aansluit op de vacature. Misschien heb je niet goed gekeken naar de gevraagde functie-eisen wat werkervaring betreft? Heb je gewoon de gok gewaagd, ook al wist je dat je werkervaring niet goed aansloot? Dan is de kans ook groot dat je een afwijzing sollicitatie ontvangt. Vaak ook als een andere kandidaat wel beter aansluit op de functie.

Fouten in je CV of sollicitatiebrief

Het is echt ‘killing’ om een tekst- of spelfout in je CV of sollicitatiebrief te hebben. De werkgever die je CV onder ogen krijgt, zal ongetwijfeld denken dat je niet erg zorgvuldig bent. Zeker als je blijkbaar niet doorhebt dat je CV en/of sollicitatiebrief niet op orde is. Dit leidt onherroepelijk tot een afwijzing sollicitatie.

Je onderscheidt jezelf niet

Als een werkgever wel meer dan 100 sollicitanten op een vacature ontvangt, hoe hanteert hij dan zijn selectiecriteria? Wat als de meeste ‘standaard’ CV’s allemaal op elkaar lijken en de meeste sollicitanten allemaal dezelfde opleiding en werkervaring hebben? Sollicitanten die zichzelf goed weten te onderscheiden met hun CV en sollicitatiebrief, hebben veel meer kans om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Zorg er dus voor dat je specialiteiten, unieke talenten en onderscheidend vermogen overtuigend op je CV en sollicitatiebrief weet te verwoorden. Dat maakt het dat jouw sollicitatie met meer aandacht en interesse wordt gelezen.

Je schrijft alleen over jezelf

Natuurlijk is een sollicitatie bedoeld om jezelf op je best te presenteren. Je wilt dat een werkgever leest wie je bent, wat je kan en dat je graag de gewenste functie wilt. Waarmee je je juist onderscheidt, is dat je het bedrijf op de voorgrond zet. Waarom kies je juist voor dit bedrijf? Waarom spreekt de visie en missie van het bedrijf je zo aan en welke meerwaarde kan jij voor dit bedrijf meenemen?

Veel sollicitanten ‘vergeten’ om hun goed onderbouwde motivatie voor het bedrijf onder woorden te brengen. Dit is een gemiste kans om de werkgever te overtuigen dat je ook echt voor dit bedrijf wil gaan. Een werkgever hoort nu eenmaal graag wat je oprechte beweegredenen zijn. Ontvangt de werkgever een groot aantal sollicitaties, kan dit mogelijk tot een afwijzing sollicitatie leiden. Hij wil tenslotte dat je niet alleen op de bewuste functie aast, maar dat je je ook volledig aan het bedrijf en hun diensten en producten wil binden.

Afwijzing sollicitatie: weet waarom je bent afgewezen

Bij een afwijzing sollicitatie zonder duidelijke reden, is het raadzaam om altijd na te vragen waarom je niet bent uitgenodigd voor een gesprek. Waren er nog andere selectiecriteria die niet in de vacature stonden? Is het een standaard afwijzing zonder concrete inhoud? Bel hier dus gewoon achteraan, zodat je de volgende keer mogelijk meer rekening kan houden met deze afwijzing op je sollicitatie.

Zo kunnen er nog meer redenen voor een afwijzing sollicitatie, maar dit zijn wel de belangrijkste. Houd deze regels dus in acht bij het solliciteren. Vergroot hiermee je kans op die gewilde baan!

Meer sollicitatietips bij het solliciteren 

In deze blogs vind je nog meer advies en tips bij het solliciteren:

“Een afwijzing sollicitatie is ook een leermoment voor jezelf”