Heb je goede sollicitatietips nodig tijdens de coronacrisis omdat jij je baan hebt verloren of ander werk zoekt? In dit blog geven wij 6 sollicitatietips in crisistijd.

6 Sollicitatietips tijdens de coronacrisis

In deze coronacrisis waarin je mogelijk je baan bent verloren, heb je vast en zeker de behoefte aan goede sollicitatietips. Zeker in crisistijd vallen er veel ontslagen en zullen er steeds meer sollicitanten op zoek zijn naar geschikte banen. Het aantal sollicitanten op vacatures zal dan ook behoorlijk toenemen. Tijdens de coronacrisis zal het aantal vacatures ook een stuk minder zijn. Dus in die grote vijver zal jij ook vissen naar die gewilde nieuwe baan. Welke sollicitatie tips in crisistijd kunnen jou daarbij helpen?

Sollicitatie tips: de 6 belangrijkste

 • Sollicitatietip 1
  Up-to-date CV

  Zorg dat je altijd met een up-to-date CV solliciteert. Vermeld je laatst genoten werkervaring zo duidelijk mogelijk. Zorg ook voor een onderscheidend persoonlijk competentieprofiel op de eerste pagina van je CV. Deze schrijf je zo goed mogelijk naar de wensrichting in de sector en voor de functies waarvoor je in aanmerking wilt komen. Lees het belang van een competentieprofiel op je CV.

 • Sollicitatietip 2
  Verstuur open sollicitaties

  De kracht van een open sollicitatie wordt vaak onderschat. Deze mag echter niet ontbreken bij onze sollicitatietips in crisistijd. Ten eerste heb je zo zelf de keuze welke bedrijven je wilt aanschrijven.

  Ten tweede kun je zo ergens binnen rollen, zonder een hele horde sollicitanten tegelijk. Stel dus een 3-tal onderscheidende en opvallende open sollicitatiebrieven op. Zorg dat je de naam van de persoon weet en verstuur je open sollicitatie in een gekleurde envelop per post. Zeker weten dat jouw open sollicitatie er tussenuit wordt gepikt en met meer aandacht wordt gelezen.

 • Sollicitatietip 3
  Wees creatief en onderscheidend

  De kern van een goede sollicitatie is dat je creatief durft te denken en je onderscheidend opstelt. Vermijd clichés, kom uit je comfortzone en durf je zelf op je best te presenteren. Zet een video sollicitatie op en mail die naar een paar bedrijven. Kom met een nieuw creatief idee of oplossing voor een nieuw product, dienst of nieuwe klanten. Ga verder waar andere sollicitanten stoppen en maak werk van je personal branding! Ga brainstormen met vrienden om tot nog meer creatieve sollicitatie ideeën te komen. Laat dit wel aansluiten op de organisatie waar je solliciteert, zodat je sollicitatie een geweldige eerste indruk van je geeft.

 • Sollicitatietip 4
  Blijf niet afwachten!

  Deze tip is misschien wel één van de belangrijkste sollicitatietips in crisistijd: “blijf niet afwachten op vacatures die voorbij komen, maar kom zelf in actie”. Een afwachtende houding aannemen zet je gelijk op achterstand. Ga dus direct actief aan de slag met je eigen sollicitatiestrategie. Maak hiermee je eigen sollicitatieplan met een combinatie van open solliciteren, reageren op vacatures, (online) netwerken, creatieve sollicitaties, diverse acties op LinkedIn, bedrijven benaderen, werving en selectiebureaus, recruiters etc.

 • Sollicitatietip 5
  Zorg voor een up-to-date LinkedIn profiel

  Zorg dat je LinkedIn profiel altijd up-to-date is. Aangevuld met je laatste werkervaring, recent gevolgde cursussen, trainingen en andere belangrijke informatie. Let op dat je goed gevonden wordt op de voor jou belangrijkste zoekwoorden. Dit zijn de functies die je zoekt en waar je op gevonden wilt worden. Deze vermeld je bovenin achter je naam.

  Een werkgever of recruiter zie dan gelijk welk functieprofiel je hebt en voor welke functies je te benaderen bent. Ook kan je dan sneller en makkelijker linken met netwerkcontacten die hierbij passen.

 • Sollicitatietip 6
  Maak een dagtaak van het solliciteren

  Maak een dagtaak van solliciteren en jezelf presenteren. Dat is nu je deeltijdbaan voor de komende tijd. Bekijk de voor jou interessante vacatures in de ochtend en verstuur je CV en onderscheidende sollicitatiebrief. Kijk of je nog bedrijven weet waar jij je zelf wilt presenteren en hou alles bij in een Excel sollicitatie-overzicht. Ga connecten met recruiters op LinkedIn, link met medewerkers van je voorkeur bedrijven en maak van (online) netwerk een dagelijkse bezigheid. Het is nu de taak om je netwerk op LinkedIn flink uit te breiden en stel hiermee een concreet doel op. Kom in contact met gerenommeerde uitzendbureaus en geef duidelijk aan voor wat voor banen ze jou mogen bereiken. Kortom, laat geen enkele sollicitatietool ongemoeid!

Leren solliciteren in crisistijd

Leren solliciteren in crisistijd vraag de juiste aandacht en kennis. Zeker als je niet vaak hebt gesolliciteerd en je niet goed weet hoe je dit het beste kunt aanpakken. Voor nog meer sollicitatie tips tijdens de coronacrisis hebben we nog een paar links naar interessante blogs voor je op een rijtje gezet.

Ben je aan het solliciteren en heb je persoonlijke sollicitatie tips in crisistijd nodig? Link dan door naar hulp bij solliciteren of naar één van bovenstaande artikelen en neem contact met ons op.

De 6 belangrijkste sollicitatietips in crisistijd kun je gelijk toepassen